LO: "Två väldigt bra personer"

Reaktionerna på valet av Håkan Juholt som ny partiledare och Carin Jämtin som ny partisekreterare strömmar in. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) tror att Juholt kan bli en valvinnare 2014.

– Det har varit en lång väntan och en omständlig process, men Håkan Juholt och Carin Jämtin var ett väldigt, väldigt bra val. Så nu är allt förlåtet, säger Marita Ulvskog, socialdemokratisk EU-parlamentariker och tidigare partisekreterare.

Ulvskog tror att Juholt kan bli en valvinnare för partiet i nästa val.

– Trots att han hållit på med politik sedan han var tonåring så står han för ett helt nytt sätt att vara som partiledare. Han är en social, verbal och öppen person och tydlig i sina politiska uppfattningar. Jag tror att det blir en ny energi i vårt sätt att prata med väljare. Och jag tror att han kommer att vara en kontrast till Reinfeldt som många väljare kommer att uppskatta.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, tycker att det är ett bra val som valberedningen enats om.

– Båda två är väldigt bra personer, säger hon till TT.

Det känns som en ny generation som nu tar över högsta ledningen, enligt Lundby-Wedin.

– Det här är ingen övergångslösning.

Metallbasen Stefan Löfven, som själv funnits bland kandidaterna till partiledarposten, tycker att Juholt och Jämtin är ett utmärkt förslag.

"Jag tror att Håkan Juholt, som har politisk bredd och som jag lärt känna bland annat via försvarsindustrifrågor, blir en alldeles utmärkt partiledare. Håkan är en slagkraftig debattör med en tydlig ideologisk framtoning. Håkan är pragmatisk och inser att kopplingen mellan industri- och tjänstesektor är en förutsättning för en stark välfärd", skriver Löfven i en kommentar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte lika positiv.

– Längtan att gå vänsterut fällde avgörandet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förslaget att Håkan Juholt ska leda Socialdemokraterna.

TT

 


Ekots tidigare rapportering: