Malmö

Dyr säkerhet för judiska församlingen

1:43 min

Kostnaderna för säkerheten har nu blivit så höga att den judiska församlingen i Malmö ber regeringen om stöd. Det framkom vid ett möte mellan den judiska församlingen och justitieminister Beatrice Ask idag.

– Skulle vi få täckt våra kostnader så skulle vi komma långt. Vi har en säkerhetskostnad här på en halv miljon, säger Kaj Nissén är vice ordförande i församlingen.

Entrén till judiska församlingens lokaler ser inte ut som en entré till en vanlig församling; skottsäkert glas, ståldörrar och vaktkur möter besökarna. Det kostar alltså församlingen en halvmiljon kronor om året att upprätthålla en mycket hög säkerhetsnivå med bland annat egna vakter.

Justitieminister Beatrice Ask vill i nuläget inte lova några pengar, men säger att hon skall titta på frågan. Malmö ligger över riksgenomsnittet vad gäller antisemitiska hatbrott och Beatrice Ask menar att fler måste polisanmäla brotten.

– Det är besvärliga brott, men det är viktigt att de anmäls så att trycket att lösa dem ökar, säger Beatrice Ask.

Få hatbrott klaras upp och även om polisen satsar på hatbrotten, så finns mer att göra, säger Susanne Gosénius, länsansvarig brottsoffersamordnare vid polisen i Skåne.

– Att bli bättre så att nästa instans, åklagarna kan bli ännu bättre på att fokusera på motivbilden så att vi får fler domar, säger Susanne Gosénius.