Juholt betonade solidaritet och jämlikhet

Riksdagsledamoten Håkan Juholt föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna. När han presenterades på en presskonferens i eftermiddags lyfte han solidaritet och ett varmare samhälle som fokus för partiet i framtiden.

– Vi är lyckliga över att vi får företräda ett parti som heter det vi vill åstadkomma, nämligen social demokrati. Vi tror så starkt på idén om att jämlikhet är en förutsättning för tillväxt och välfärd.

– Och vi tror så starkt på att det kalla kyliga klimat som har lagt sig över Sverige de senaste åren behöver utmanas av en politisk idé som faktiskt bygger på tanken om värme och solidaritet, säger Håkan Juholt.

Han beskrev det under presskonferensen som att de utsatta som står i regnet måste få hjälp av dem som står i solskenet – de måste sträcka ut ett paraply.

Juholt återkom under presskonferens till solidaritet och trodde att partiet kan locka väljare med tydliga värderingar när regeringen allt mer gått över till att förvalta utvecklingen, som han uttryckte det.

Han undvek nogsamt att svara på konkreta politiska frågor om hur han ser på olika skatter och exakt hur solidariteten ska förbättras och hänvisade till den kommande partikongressen.

– Vi kommer där att diskutera en lång rad politiska frågor och då kommer Carin och jag och många andra att ge många svar.

Håkan Juholt är i dag Socialdemokraternas ledande försvarspolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar. Han har från början setts som en outsider i processen att utse en efterträdare till Mona Sahlin. Enligt kritiker har han för smal politisk erfarenhet eftersom han mest har arbetat med försvarsfrågor på riksnivå.

Hans förtrogna har å andra sidan lyft fram att han är en snabb och stark debattör. Så här svarade han exempelvis på frågan på presskonferensen om varför han, som 49-åring, ska kunna locka unga väljare.

– Nu är det så lyckligt ordnat att jag bara är 48, vilket flyttar mig mycket närmre din frågeställning.

Valberedningens ordförande Berit Andnor kan komma att föreslå fler förändringar i partiledningen inför kongressen.

– Vi har fått ett uppdrag från förtroenderådet och det beslut som ligger där att pröva förtroendet för ledamöterna i det verkställande utskottet, och det kommer vi att göra. Det gäller hela det verkställande utskottet och hela partistyrelsen, säger Berit Andnor.