Håkan Juholt – "En frejdig och orädd politiker"

Håkan Juholt är till yrket journalist och är fortfarande tjänstledig från sin tjänst som journalist och fotograf på tidningen Östran i Småland.

Hans kollega där, Torbjörn Byman, beskriver honom så här.

– Han har de kvalifikationer faktiskt som jag tycker att Olof Palme hade, på grund av att han har visioner och en ärlig vilja att tala för det som är rätt och riktigt.

Visade sig några av de här egenskaperna när han arbetade som journalist?

– Ja, det gjorde de. Han blev alltid upprörd över orättvisor i världen, säger Torbjörn Byman.

Det var onekligen ett tag sedan Håkan Juholt var lokalredaktör på Östran. 1994 kom han till riksdagen. Året dessförinnan hade han skapat stort tumult på den socialdemokratiska kongressen genom att, som en politisk reporter som var med då beskriver det, få med sig hela kongressen på att underkänna den ekonomiska politiken som den socialdemokratiska ledningen då stod för.

En frejdig och orädd politiker, är vad många säger om honom.

Det är dock försvarsfrågor som hela tiden har varit hans främsta område. Det intresset fanns redan under tiden på tidningen, enligt Torbjörn Byman.

1995 blev han ledamot av försvarsberedningen och under sju år, från 2000 till 2007, var han dess ordförande. Nu är han ordförande för riksdagens försvarsutskott.

Vid sidan av det är han som Oskarshamnsbo ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, och de Oskarshamnsbor som Sveriges Radio har talat med verkar nöjda med Håkan Juholt.

– Han är en alldeles vanlig kille, som man kan prata med om allting, säger en Oskarhamnsbo.

– Han är mycket ute i skolor och det går lätt att diskutera med honom, säger en annan.

Under en kort tid var Håkan Juholt också partisekreterare. I Ekots lördagsintervju försökte han då lugna alla som eventuellt var oroliga för att Socialdemokraterna skulle gå till mitten i samband med samarbetet med Miljöpartiet.

– Vi är ett arbetarparti. Vi är ett löntagarparti, som driver en politik som ska vara bra för de många. Utgångspunkten är rättvisa, en rättvisepolitik.

När han för inte så länge sedan fick frågan om han skulle kunna tänka sig att bli partisekreterare igen, svarade han så här:

– Jag hoppas att jag har omdömet att säga nej då. Jag börjar få ordning på mitt sociala liv. Vad fasen ska jag hacka sönder det för en gång till?

Men i dag var tonen en annan. På presskonferensen tidigare i dag beskrev han natten som han beslutade sig för att tacka ja som en underbar natt.

Kanske kommer det ändå krävas en del för att övertyga alla om både vem han är och varför han ska vara partiledare.

Kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund, sa så här i går när spekulationerna kring Håkan Juholt tog fart:

– Skulle Håkan Juholt bli partiledare tror jag ta mig fan att jag lämnar partiet. Han har väl inte visat sig vara den typen av ledare, säger Lenanrt Holmlund.

Några Skövdebor som Sveriges Radio har talat med hade också svårt att se vem det var på bilden de fick se.

– Heter han Anders?

Om ni skulle gissa vad han jobbade med, vad skulle ni säga då?

– Rektor!