Regalskeppet Vasa ska få nya bultar

1:33 min

I april är det 50 år sedan regalskeppet Vasa bärgades. Hon sjönk på sin jungfrufärd 1628. Nu måste de 5000 bultarna som håller ihop skeppet bytas ut.

Det beräknas ta ungefär fem år att byta ut de 5000 bultarna, då 18 ton rostiga rester ska ersättas med nya bultar. Ett arbete som inte är helt okomplicerat. Man är inte helt säker än på hur metallen kommer att reagera med det väldigt gamla träet.

– Vi kommer att göra ett första byte av tusen bultar. Sedan kommer vi att göra ett uppehåll under ett år och följa upp med rörelsemätningar för att få full kontroll på skeppet, säger Anders Ahlgren som är ingenjör på projektet.

– Om allt ser bra ut kommer vi att fortsätta och byta ut resterande 4500 bultar, säger Anders Ahlgren.

Du är inte så orolig?

– Inte orolig, men vi är väldigt försiktiga med allt vi gör med Vasa, och vi tar god tid på oss för att se vad som händer. Alla förändringar som sker i Vasa går väldigt långsamt, så det kan man inte se på en vecka eller en månad utan man måste låta det gå några år, säger Anders Ahlgren.

Vasaskeppet lockar många besökare varje år. Leona Stähäli från Schweiz är mycket glad över att skeppet nu ska rustas upp.

– Jag och min man är båda dykare och mycket intresserade av fartyg och sjöfart. Det är mycket intressant att komma och se vraket och föreställa sig hur folk arbetade och levde ombord, säger hon.