Mutmisstankar i vägen för tjeckiskt Gripen-köp

2:16 min

Sverige har fått en första förfrågan från Tjeckien om villkor för köp av Jas 39 Gripen-flygplan. Tjeckien hyr i dag Jas Gripen, men gamla mutmisstankar kan komma att sätta stopp för flygplanens framtid i Tjeckien, i alla fall enligt Tjeckiens premiärminister.

Tjeckiens premiärminister Petr Necas sa i tjeckisk tv att ett villkor för att Jas 39 Gripen ska få delta i en ny upphandling av stridsflyg till landet är att alla detaljer och fakta kring gamla mutmisstankar presenteras av Sverige och det brittiska bolaget BAE Systems.

– Jag kan inte tänka mig ett fortsatt samarbete med företagen Saab och BAE om dessa uppgifter inte läggs fram, sa Petr Necas.

Det hela handlar om Tjeckiens tänkta köp av Jas 39 Gripen år 2002, en affär som dock aldrig blev av eftersom stora översvämningar ansträngde statskassan så hårt att flygplansköpet fick skrotas. I stället beslutade sig Tjeckien för att hyra 14 stycken Jas 39 Gripen av Sverige i tio år.

Det är fortfarande fyra år kvar tills hyresavtalet löper ut, men i stridsflygens värld är det kort tid. Tjeckien utreder nu om landet ska ha stridsflyg också i framtiden, men mycket pekar på att så är fallet.

Om det blir aktuellt med inköp av nya plan, har Jas 39 Gripen en stor fördel i att alla system redan finns och att piloterna kan planen. Trots detta har den tjeckiska regeringen uttryckligt sagt att Jas Gripen inte är ett självklart val, och att Sveriges möjligheter till framtida försäljning hänger på att gamla frågetecken rätas ut. En polisutredning pågår fortfarande.

Under vintern har Tjeckien tagit kontakt med flera olika länder och hört sig för om möjligheter att köpa nya stridsflygplan. I Sverige har en förfrågan kommit till Försvarsexportmyndigheten, där Ulf Hammarström är generaldirektör.

– Det är självklart tråkigt att det finns mutanklagelser.

Tydligen finns det fortfarande saker som inte har kommit upp på bordet. Vad är det för uppgifter ni är beredda att lämna?

– Det är inte den här myndigheten som utreder den typen av frågor, men jag förutsätter att om det finns uppgifter som rättsvårdande myndigheter anser ska utredas, att det då också blir så, säger Ulf Hammarström.

Beslutet om huruvida Tjeckien vill köpa nya plan eller inte väntas senare i vår, och det är efter det som konkreta krav och frågor kommer att presenteras. De frågorna är Försvarsexportmyndigheten beredd att svara på, säger Ulf Hammarström:

– Vi skulle svara på de tjeckiska frågor vi har fått. Skulle vi få fler sådana så kommer vi självklart att svara på dem.

Tillsammans med andra svenska myndigheter?

– Så kan det vara, ja.