SOCIALDEMOKRATERNA

Oklart åt vilket håll Juholt vänder sitt parti

1:57 min

I går blev det klart att Socialdemokraternas valberedning vill ha Håkan Juholt som partiledare. Juholt anses företräda vänsterfalangen inom socialdemokratin, men även om S-kongressen röstar igenom Juholt som partiledare behöver det inte alls betyda att partiet framöver börjar dra mer åt vänster.

Det menar Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Om man vill vinna nästa val så är det svårt att flytta partiet till vänster utan att flytta också väljarna till vänster. Det är mycket lättare med en kandidat som går till höger eller till mitten som försöker ta tillbaka mittenväljare som nu har lämnat socialdemokratin för de borgerliga partierna. Det är svårare om man går till vänster, så jag tror inte att det är det första som Juholt kommer att göra, säger Mikael Gilljam.

Inför valet 2014 gäller det för Socialdemokraterna att få opinionen med sig och ta tillbaka frågor om till exempel jobb från de borgerliga, inte att i första hand gå åt vänster, menar Miakel Giljam.

Ulf Bjereld, även han professor i statsvetenskap och engagerad i Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen, menar att ett eventuellt val av partiledarekandidat Juholt kommer att sätta sina spår i Socialdemokraternas politik.

– Jag tror att den marsch mot mitten som många har uppfattat att partiet har varit på väg emot, den kommer kanske att stanna av. Om det sedan nöjer sig med att stanna av eller glider mot vänster är nog en öppen fråga fortfarande.

Vilken effekt får det då, om det inte blir "mittenmarschen" längre?

– Jag tror att vi i så fall får skarpare politiska skiljelinjer mellan den sittande alliansregeringen och oppositionen, säger Ulf Bjereld.

Frågan är om Juholt kommer att ena eller ännu mer splittra ett redan sargat socialdemokratiskt parti med sina olika falanger. Det här kan komma att testa sammanhållningen.

– Ja, det är kärnfrågan. Hur viktig är sammanhållningen för partiet jämfört med hur viktigt det är med att man inte har fått den kandidat man vill. Det här är en testfråga. Sannolikt så är det väl så att man trots allt värderar sammanhållningen högre än att få den egna viljan fram, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.