Holmgren gör flygreklam

2:09 min

Uppsalameteorologen Pär Holmgren har i sitt engagemang i klimatfrågan tagit ställning för en minskning av flygtrafiken. Men nu medverkar han själv i en reklamfilm för flygplatsbolaget Swedavia, som strävar efter att öka flygtrafiken på sina flygplatser. Pär Holmgren säger själv att hans medverkan i filmen är noga övervägd.

– Vi diskuterade väldigt mycket innehållet i manuset, och framför allt det egentliga syftet som är till för att få till en dialog och debatt, säger Pär Holmgren.

Filmen är alltså en reklamfilm för Swedavia AB, som driver 13 flygplatser i landet, bland andra Arlanda. I filmen lanseras Swedavias nya idesajt Wikiairport, som ska vara ett debattforum för frågor om flyg och klimat.

Filmen är en del av en PR-satsning på flera miljoner från Swedavias sida. PR-satsningen görs mot bakgrund av att bolaget nu har krav på sig från ägaren staten att öka flygtrafiken på bolagets flygplatser. Swedavias vd Torborg Chetkovich:

– Enligt vårt ägardirektiv från ägaren ska vi driva vår verksamhet med hög lönsamhet. Men det handlar förstås också om att vi ska öka våra marknadsandelar. Och vi ser ju att flyget har en oerhört central roll för att stötta t ex vår exportnäring och våra turistföretag, säger Torborg Chetkovich.

– Ja, alltså, i grund och botten så är jag väldigt kritisk mot flygindustrin i stort. Samtidigt måste vi också förhålla oss till det faktumet att vi kommer att ha flygplatser runtom i världen under lång tid framöver. Och då gäller det ju att de flygplatserna drivs på ett så bra sätt som möjligt, säger Pär Holmgren.

Du har ju under åren till exempel sagt att man bör ransonera flygandet, du har uppmanat människor att slopa sin solsemester i Thailand, men själv ställer du upp i en reklamfilm för Swedavia som vill öka flyget?

– Ja, men återigen, det är ju liksom inte så enkelt som att det är svart eller vitt. Och då måste vi också kunna föra en dialog kring hur det ska utvecklas.

Hur mycket fick du betalt för filmen?

– Ja, det är väl en affärshemlighet, men det är klart att jag får betalt för att göra ett jobb och för att driva på den här dialogen som jag verkligen tycker är viktig, säger Pär Holmgren.