Rättegångar efter gatuprotester i Vitryssland

1:48 min

I Vitryssland pågår rättegångarna mot de över 40 personer som anklagas för att ligga bakom gatuprotesterna efter presidentvalet i december förra året. Vår korrespondent har suttit med i rättssalen i Minsk.

En storväxt polisman svarar på åklagarens frågor om den aggressiva stämningen på Självständighetstorget i Minsk på valnatten 19 december. I en vitmålad järnbur bevakad av tre vakter sitter den åtalade. 51-årige Dmitrij Medved, som äger ett byggföretag och medger att han var på torget på valnatten. Men han nekar till att ha begått något brott.

Sammanlagt vittnar 15 poliser om våldsamma demonstranter och hur hotade de känt sig på torget. Inte en enda av poliserna säger sig ha sett den åtalade på valnatten.

Dmitrij Medveds fru Tatiana har svårt att förstå vad rättegången handlar om.

– Det är ingen som begriper vad de dömer honom för, säger Tatiana Medved.

Till skillnad från de flesta övriga åtalade är hennes man ingen framträdande politisk aktivist eller medlem av någon vitrysk oppositionsgrupp. Men de fyra domar som hittills avkunnats har gett fängelsestraff på mellan tre och fyra år, så familjen är orolig för utgången.

Dessutom har flera advokater som engagerat sig i fallen fått yrkesförbud redan innan deras klienter ställts inför rätta. Tatiana Medved säger att det var svårt att hitta någon som ville åta sig att försvara hennes man.

– Flera advokater har sagt att de förstår vår situation men att de inte kan hjälpa till eftersom de är rädda att förlora sin licens, säger Tatiana Medved.

Hennes man Dmitrij fick i går kväll en treårig villkorlig dom och kunde genast åka hem. I salen bredvid dömdes två ryska medborgare till böter. Det är de hittills mildaste domarna mot dem som åtalats för massprotesterna i samband med presidentvalet i Vitryssland, men ännu har ingen frikänts.