Novellen Brun Morgon av Franck Pavloff

När direktivet om att det inte längre är tillåtet att äga en hund som inte är brun, tycker många att det är tråkigt men tänker inte så mycket mer på saken.
Franck Pavloff beskriver i Brun Morgon hur en diktatur växer fram utan att s.k. vanliga människor förstår att de borde reagera.
Franck Pavloff skrev Brun Morgon när Jean-Marie le Pen hade stora valframgångar i Frankrike. Idag är hans dotter Marine le Pen en populär presidentkandidat. Brun Morgon har åter blivit en brännande aktuell skrift.

Franck Pavloff skrev Brun Morgon redan 1999 när det var val i den region i södra Frankrike där han bor. Högerextrema grupperingar, ledda av Jean-Marie Le Pen, var på frammarsch.
- Jag delade inte deras värderingar, säger Franck Pavloff i en intervju i anslutning till uppläsningen av hans text.
- Jag tycker inte om segregering, nationalism och rasism. Jag sa till mig själv att man skakar inte hand med satan helt oskyldigt - jag ska berätta en historia, en fabel - det blev en hjärtesak, säger den bulgarisk-franske författaren. Brun Morgon skrevs.

Franck Pavloff intervjuas i anslutning till sändningen av hans novell. Bara i Frankrike har den lilla boken sålts i 1.5 miljon exemplar. Den når ut till barn och ungdomar. Den är översatt till 25 språk och ingår i flera länders universitetsutbildningar.

Franck Pavloff finner det på sätt och vis deprimerande att hans novell ständigt är aktuell, att man om och om igen måste visa hur en totalitär stats mekanismer fungerar, men är samtidigt glad över att hans text  läses i så många olika länder. 

Franck Pavloff är vid sidan av sitt författarskap, mycket engagerad i olika projekt med ungdomar.
Det är framförallt unga människor som inte har någon egen erfarenhet av förtryck och diktatur, som han önskar nå med sin berättelse som lånat en del av sitt litterära uttryck från fablernas värld. Här skäller en och annan hund. Bara de bruna är tillåtna.