Arvodesaffären

Mediatränare hjälper landstinget

Landstinget Sörmland har anlitat den kände mediatränaren Paul Ronge, för att hjälpa politiker och tjänstemän i kontakten med media. Bakgrunden är arvodesaffären då politiker fick arvoden utbetalt på felaktiga grunder.

Den senaste tiden har landstingets tjänstemän och politiker fått hård kritik för sitt sätt att hantera arvodesaffären - inte minst för drygt en vecka sedan då det var en aggressiv stämning i samband med en demonstration vid landstingshuset.

Då utsattes politiker och tjänstemän för hot och våld och inför fullmäktigemötet i veckan skärpte landstinget säkerheten och anlitade fler vakter och tog kontakt med polisen.

Mediatränaren, den tidigare journalisten Paul Ronge, säger till P4 Sörmland att han arbetat för landstinget en tid.

- Landstinget måste öka sin kommunikationskomptens.

Ronge är mycket kritisk till hur media har beskrivit arvodesaffären. Han beskriver att delar av media fört en kampanj och hetsjakt mot landstinget.

Det är oklart hur länge Paul Ronge ska arbeta och vad hans tjänster kostar skattebetalarna. Enligt Ronge själv har han hittills fakturerat landstinget 60 000 kronor, men hur länge han arbetat för de pengarna vill vare sig han eller landstinget säga.

Landstingets informationschef, Anna Jerdén vill inte säga vad det totalt kommer att kosta eller hur länge Ronge kommer att anlitas. Hon anser att det under lång tid varit ett mediadrev utan dess motstycke och att Paul Ronger därför har anlitas.

Landstingsdirektören Karin Wellin menar att landstinget befinner sig en djup förtroendekris.

– Vi befinner oss i en speciell stuiation där vi känner att vi behöver stöd och hjälp och att använda sociala medier och nå ut till medborgarna bättre. Vi står oss ganska slätt i den mediesituation som är nu. Det har varit en ensidig belysning av arvodesaffären, säger landstingsdirektören Karin Wellin.

Hon säger att medias roll är att granska och säger att det är viktigt.

– Men vi tycker också att man ska granska alla sidor av ett mynt. Vi känner att vi har haft svårt att komma ut med vår uppfattning. Vi ska använda webben på ett bättre sätt och finnas mer på de sociala medierna där en stor del av befolkningen finns. Vi borde med facit i hand ha varit snabbare på med sociala medier.