Carolina Noréns bloggkrönika

Glasnost när Saade vinner Melodifestivalen!

3:41 min

Eric Saade går vidare till Eurovision Song Contest i Düsseldorf! Den favorittippade artisten segrade med låten "Popular" skriven av Fredrik Kempe i Melodifestivalen i Globen.

Danny Saucedo blev tvåa med In the Club. På tredje plats kom The Moniker.

Carolina Noréns krönika

Eric Saade levde upp till förväntningarna och – ursäkta det nu ganska slitna uttrycket – krossade allt motstånd igen. När de internationella jurygrupperna hade lämnat sina röster ledde han knappt före Danny, men gick sedan om ordentligt när svenska folket sagt sitt.

Ironiskt nog slutade finalen efter dagar av spekulationer på temat "det här går ju absolut inte att förutsäga" till att bli som alla trott redan från .

Saade en målmedveten fighter

Även Eric själv verkar ha genomgått en glasnostliknande utveckling under festivalveckorna. Från att ha uppfattats som en ganska kaxig kille med blott ett duschnummer på meritlistan, har han nu gått till att istället framstå som en målmedveten fighter som nu är beredd att försvara de svenska färgerna till sista glasbit i Dusseldorf.

Christer Björkman konstaterade efter finalen att säkerhetsreglerna i Eurovision Song Contest kan ställa till problem för den här typen av glaskross på scenen och föreslog att Eric kanske kunde återuppta sitt duschnummer istället.

När Eric fick höra detta uttryckte han på sin bredaste, och mest bestämda skånska;

-Aldrig i livet, jag ska krossa glas även i Dusseldorf. Jag är envis, jag ska ha mitt glas med mig, nu kämpar vi för det tycker jag!

Saade talar som en sann entertainer

Eric Saade inte viker alltså inte ett endaste fönsterbleck!

Ska jag kort försöka summera årets festival, så håller jag nog med den majoritet som tycker att rätt låt vann ikväll. Det ska bli intressant att se hur den här typen av artist och nummer klarar sig i den internationella finalen.

Och även om kritik framförts mot den manliga dominansen i finalen, så är det faktiskt även ur ett genusperspektiv rättvist att skicka en kille i år. Tjejerna har ju faktiskt dominerat som vinnare de senaste åren.

Jag kommer nu med spänning att fortsätta att följa utvecklingen kring Erics möjligheter att få ta med sina glasrutor på resan till Tyskland och lovar att hålla er uppdaterade så fort jag hör något nytt.

Och vad sade Bert Karlsson då?

PS. Ni kanske undrar hur Bert Karlsson reagerat på kvällens resultat? Det är ju svårt att ens nämna hans namn utan att använda ordet arg i samma mening. Jag säger inte mer, utan hänvisar bara till inslaget i veckans Svensktoppen…

/ Carolina Norén

Slutresultatet i Globenfinalen

  1. Eric Saade
  2. Danny
  3. The Moniker
  4. Sanna Nielsen
  5. Swingfly
  6. The Playtones
  7. Linda Bengtzing
  8. Nicke Borg
  9. Sara Varga
  10. Brolle