Falköping

Brevbärare sliter ut sig

1:41 min

Brevbärarnas arbetssituation har försämrats ordentligt sedan Postens omorganisation. Det blir långa dagar på cykel eller i bil med ett stressigt tempo.

Under förra året effektiviserades Posten och allt fler brev sorteras nu maskinellt i Nässjö innan de kommer till Falköping.

Brevbärarna jobbar istället mer utomhus med att dela post. Samtidigt har personalen minskats.

– Vissa dagar sitter jag sex timmar i bilen, det är ju inte bra att sitta stilla så länge och just den här stressen sliter ju, säger lantbrevbäraren Lena Hermansson.

Cyklar sex timmar om dagen
Vissa brevbärare har cykelrundor på upp till sex timmar i minusgrader och lantbrevbärarna kör rundor med 700 stopp .

Sjukfrånvaron ökar
Ingvor Arnoldsson, ordförande för Seko:s Postklubb i Skaraborg, märker att många av de 400 medlemmarna mår allt sämre.

-- Väldigt mycket stress har det blivit för brevbärarna och vi ser att sjukfrånvaron börjar stiga. Ska man orka fram till pensioneringen får det bli lite lugnare.

Posten blir försenad
Lena Hermansson jobbar ibland 11 timmars dagar eftersom det ibland är så mycket brev att den maskinella sorteringen inte hinner med och brevbärarna både sorterar och delar ut posten.

I vinter har hon tvingats hålla samma tempo trots snö och kyla.

– Men vi orkade inte jobba så mycket över så vi ställde posten så den kom ut några dagar försenat. Vi hade inte mycket mer att välja på.

Ser du någon förändring i framtiden?
– Nej det gör jag faktiskt inte.

Men Lars Selim, regionchef för posten, tycker inte att företaget har sparat för hårt på personalen.

– Nej, det vill jag inte säga att vi har gjort. När vi gör en sådan här förändring blir det också en del arbetsuppgifter för medarbetarna som kan ta längre tid att genomföra. Det vi pratar om var i november och december när det var en riktigt besvärlig vinter med mycket snö som påverkade utdelningstiderna. Nu har vi ett bättre väderläge och jag känner inte igen den bilden fullt ut, att vi har sådana stora problem, säger han.

Från fackförbundet Seko är man ju ganska tydliga i sin kritik, men du menar att den kan man inte ta på fullt allvar?

– Självklart ska man ta alla synpunkter på allvar, och det gör vi också. Vi för en ständig dialog på alla arbetsplatser omkring de här frågorna och hur vi ska organisera verksamheten på bästa sätt, säger Lars Selim.