Ekot direktrapporterar om Japan 14 mars

3:36 min

En tredje explosion har inträffat vid det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima. Merparten av personalen har evakuerats och strålningsnivåerna runt kraftverket har stigit kraftigt. Samtidigt finns varningar om både nya skalv och tsunami. Många utlänningar har lämnat Japan av rädsla för radioaktiva utsläpp.

01:50

På svenska Strålskyddsmyndigheten följer man utvecklingen i Japan, men även de får knapphändig information.

– Det vi fått information om är att man hört en explosion. Vi har också fått information, som vi inte vet hur tillförlitlig den är, om att det kan ha varit en explosion i inneslutningen. Om det stämmer är det ett allvarligare läge än tidigare, säger Johanna Sandell, operativ chef på Strålskyddsmyndigheten till TT.

Hon säger att om inneslutningen är skadad innebär det en större risk för utsläpp av radioaktiva gaser eller ämnen i omgivningen.

– Man har evakuerat all personal vid verket som inte arbetar med att kyla reaktorerna och det tyder på att man har ett utsläppt på anläggningen, säger hon

01:37

Tokyobörsen har nu hunnit sjunka mer än fem procent sedan öppningen för knappt 40 minuter sedan.

01:36

– Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande, säger Per Bysted, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT. 

– Det vi har trott och den förklaring vi konstruerat är att man medvetet ventilerat gaser från inneslutningen som innehåller ånga, vätgas och radioaktiva ämnen som skapar explosioner. Men då har vi trott att inneslutningarna inte varit skadade. Är det inte så är ju läget förändrat, säger han.

Fortfarande är det oklart om reaktorhöljet är skadat eller inte.

01:33

Operatören vid kärnkraftverket Fukushima 1 har sagt att reaktorns hölje inte verkar vara perforerat, enligt AFP.

Nyheten om explosionen kom strax efter midnatt, svensk tid, men explosionen tycks ha inträffat ett par timmar tidigare.

01:31

Japans centralbank Bank of Japan pumpar nu in ytterligare 5 000 miljarder yen, motsvarande ungefär 370 miljarder svenska kronor, för att stabilisera marknaden.

01:19

Strålningsnivåerna i luften kring Japans jordbävningsdrabbade kärnkraftverk i Fukushima har ökat fyrfaldigt efter explosionen i reaktor nummer två, säger operatörerna.

Strålningen mättes vid halv ett-tiden, svensk tid, upp till 8 217 mikrosieverts från 1 941 som mättes upp 40 minuter tidigare, enligt elbolaget Tepco.

Japanska myndigheter säger att nivåerna ska nå runt en miljon mikrosieverts innan allvarliga strålningsskador ska kunna inträffa.

01:07

Tokyobörsen har öppnat och sjönk vid öppning med 3,03 procent.

00:54

Den nya explosionen vid kärnkraftverket Fukushima 1 i nordöstra Japan skadade taket ovanför den överhettade reaktor nummer två, och ånga stiger upp från komplexet, rapporterar nyhetsbyrån Jiji.

00:50

AFP rapporterar att Tepco evakuerar arbetare från båda kärnkraftverken i Fukushima.

00:49

Explosionen hördes från reaktor två, nära kylbassängen och trycket började sjunka. Det visar på en skada på kylbassängen, sade en företrädare för energibolaget Tepco vid en presskonferens som sändes av etermediebolaget NHK.

– Därför har vi evakuerat all personal som inte direkt arbetar med det som hänt, säger Tepco.

00:44

Radioaktivitetsnivåer över det normala har uppmätts i Ibaraki, som ligger mellan Fukushima, där ett kärnkraftverk skadad, och huvudstaden Tokyo, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

00:38

Efter den senaste explosionen, den tredje i ordningen, vid kärnkraftverket i Fukushima, har för första gången delar av personalen vid kärnkraftverket evakuerats.

Den japanska regeringen säger nu att det finns tecken på risken för ett allvarligt radioaktivt utsläpp.

En minister sa för en liten stund sedan att delar av den behållare som innehåller vatten som ska kyla reaktorn är skadad.

00:28

En explosion ägde rum tidig tisdagsmorgon, lokal tid, i den reaktor nummer två i kärnkraftverket i Fukushima 1, som skadats av jordbävningen och tsunamin i nordöstra Japan, uppger regeringen.

Regeringen sade att explosionen hördes strax efter klockan sex, lokal tid (22 svensk tid).

00:02

Japans regering uppger att en explosion ska ha hörts vid andra reaktorn vid Fukushima 1.

23:59

Japans premiärminister Naoto Kan kommer att inrätta ett gemensamt högkvarter för japanska regeringen och landets största elbolag Tepco, rapporterar japanska medier.

Högkvarteret kommer att ligga i Tepcos lokaler och syftet är att sammanföra officiell information.

– Vi måste ofta verifiera information innan vi kommunicerar den till allmänheten. Därför skapade vi det här gemensamma högkvarteret, sade Naoto Kan till en japansk tv-kanal.

23:49

Räddningsarbetarna i Japan kämpar mot klockan, men också mot vädret. Prognoserna förutspår temperaturer nära noll och dessutom regn och snö, vilket ökar risken för jordskred, skriver CNN.

Fortsatta kalla temperaturer kommer troligen också att påfresta kraftproduktionen, detta i ett land som redan utlyser tillfälliga strömavbrott som en åtgärd för att spara på elen.

23:19

Japans kabinettsekreterare säger att läget fortfarande är instabilt i reaktor nummer två i kärnkraftverket Fukushima 1 i nordöstra Japan, uppger CNN.

23:17

Amerikanska experter har nu uppgraderat fredagens jordbävning till 9,0 på Richterskalan. Tidigare har magnituden 8,9 uppgetts.

22:28

Donationer för att hjälpa ett Japan i kris har inte rullat in som väntat, uppger CNN. I dagsläget har drygt 700 miljoner kronor donerats enligt tidningen Chronicle of Philanthropy, en tidning som rapporterar om ideella organisationer.

Summan är långt under totalbeloppet för de fyra första dagarna vid övriga naturkatastrofer den senaste tiden, rapporterar CNN. Mer än 9 miljarder kronor samlades in inom fyra dagar efter krisen i Haiti 2010.

22:05

Riskerna för människors hälsa efter de strålningsläckor som har inträffat i kärnkraftverket i Fukushima i Japan är små, ​​sade på måndagen Världshälsoorganisationen, WHO. Bland invånarna i Japan är oron stor över det nukleära hotet.

– Från vad vi vet hittills av de halter av radioaktivitet är risk för folkhälsan minimal för Japan, sade en talesman för WHO, Gregory Hartl, intervjuad av AFP.

21:26

En jordbävning med en preliminär magnitud på 4,1 skakade Tokyo-området runt klockan fem på tisdagsmorgonen, lokal tid (ca 21 svensk tid), uppger kanalen NHK.

Det finns inga omedelbara rapporter om olyckor eller skador och ingen tsunamivarning har utfärdats.

Japan har sedan huvudskalvet i fredags drabbats av en rad efterskalv.

21:18

Den Japanska diplomaten Yukiya Amano, som leder det internationella atomenergiorganet IAEA, berömde i dag de ansträngningar som görs av ingenjörer som arbetar för att avvärja katastrofen på det skadade kärnkraftverket i Japan. Han sade i sitt uttalande att reaktorerna är intakta.

– Kärnkraftverken har skakats om, blivit översvämmade och avskurna från elektricitet. Operatörerna har lidit personliga tragedier. Med tanke på allt detta, hyllar jag deras ansträngningar för att stabilisera reaktorerna.

Den fullständiga texten från Amanos tal finns att läsa på IAEA:s webbplats.

Yukiya Amano fick i dag en genomgång på IAEA:s incident- och katastrofcenter och IAEA:s center för seismologisk säkerhet. En officiell video från mötet har publicerats på videosajten Youtube.

20:50

Läget är ännu mycket besvärligt vid den kärnreaktor i japanska Fukushima som har fått problem med kylningen idag, reaktor 2.

Enligt energibolaget Tepco, som äger kärnkraftverket, beror problemen på att tillflödet av det havsvatten som ska kyla reaktorn stoppats av en stängd ventil.

Enligt New York Times på nätet har bränslestavarna i reaktorn, som ska vara täckta av vatten, varit delvis exponerade för luft i flera timmar. Ju längre exponeringen varar, desto mer ökar risken för att reaktorhärden ska ta allvarlig skada.

New York Times skriver även att reaktor 2 nu är mer skadad än de tidigare problemdrabbade reaktorerna 1 och 3.

20:47

Elbolaget Tepco säger att de nu har börjat pumpa in vatten i reaktor nummer 2 i kärnkraftverket Fukushima 1, enligt Reuters.

20:45

Fler än 100 000 demonstranter har under dagen deltagit i protester mot kärnkraft. Demonstranterna kräver stängning av kärnkraftverk, med anledning av de dramatiska händelserna i Japan.

20:36

USA har skickat en grupp experter, inkluderat två nedkylningsexperter, för att bistå Japan vid kärnanläggningen i Fukushima, uppger CNN.

USA förbereder också ytterligare förstärkning till Japan, som kan skickas till kärnanläggningen inom kort.

20:04

SAMMANFATTNING: I det jordbävningsdrabbade Japan förvärrades katastrofläget ytterligare i dag.

Ännu en kärnkraftsreaktor drabbades av en explosion. Och senare läckte allt kylvatten ut ur en reaktor och ökade risken för en härdsmälta. Dödstalen fortsätter att stiga.

Staffan Sonning sammanfattar situationen i Japan:

19:50

Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark tycker att det känns ovärdigt att katastrofen nu används som ett argument i den energipolitiska debatten.

"Vi har all anledning att lära oss av det som nu händer, och kommer att hända, i Japan, men akta oss för att dra för enkla politiska slutsatser av det", skriver han i sin blogg.

Enligt Hökmark visar katastrofens omfattning något annat som inte har med kärnkraften att göra, "nämligen vår utsatthet inför naturens krafter".

19:49

Rädda Barnen i Storbritannien varnar för att uppåt 100 000 barn har blivit hemlösa efter jordbävningen och tsunamin, som ödelade stora delar av Japans nordostkust.

– Deras hem kan ha blivit förstörda och många av dem vistas i fulla evakueringscenter, sade Stephen McDonald, som leder barnorganisationen till TT.

– Det finns också en risk för att en del av dem har skilts från sina föräldrar och familjemedlemmar på grund av katastrofen, tillade han.

19:03

I Tyskland vill förbundskansler Angela Merkel låta pröva säkerheten vid samtliga tyska kärnkraftverk. Den åtgärden behövs inte i Sverige, anser miljöminister Andreas Carlgren.

– Just nu behöver Sverige inte göra några omkastningar i kärnkraftspolitiken, anser miljöministern. Han intervjuas av Jens Möller.

18:56

Risken att utsättas för radioaktivt jod är liten utanför det utrymda området omkring de skadade kärnkraftverken i Japan, och i Sverige är risken obefintlig.

Därför finns det ingen anledning för personer som vistas i Sverige äta jodtabletter, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

18:48

I Vita huset i USA säger man sig ha fullt förtroende för att Japan klarar av att möta de ekonomiska svårigheterna efter jordbävningen, meddelar AFP.

18.30

Det finns just nu inga tecken på härdsmälta i japanska kärnkraftsreaktorer, sa FN:s atomenergiorgan IAEA vid en presskonferens.

18.21

Det är "mycket osannolikt" att krisen vid Fukushimas kärnkraftverk kommer att förvandlas till en Tjernobyl-liknande situation, enligt FN:s atomenergiorgan IAEA.

IAEA noterar flera skillnader, bland annat vad gäller designen och strukturen på kärnkraftverken.

18.18

Rykten om en lång rad kända japaners död i skalvet och tsunamivågorna har spridits över hela världen och lika snabbt tvingat fram dementier.

Bland annat har Pokémon-skaparen Satoshi Tajiri, Hello Kitty-designern Yuko Yamaguchi och och porrfilmsstjärnan Maria Ozawa felaktigt dödförklarats, rapporterar filippinska GMA News.

18.14

Klarar den japanska sjukvården av att ta emot alla? Hur är det att jobba i ett katastrofområde?

Det kom in många intressanta frågor i chatten med Nils Horner och Staffan Sonning som är på plats i Japan.

18.07

Japan har formellt bett USA om hjälp med att kontrollera sina skadade kärnkraftsverk, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

18.00

550 000 människor har evakuerats från de katastrofdrabbande områdena.

17.25

Ekots Hanna Sahlberg rapporterar från en gymnastiksal i Fukushima där 500 människor, som evakuerats på grund av strålningsrisken, befinner sig.

17.00

Vår korrespondent Nils Horner sänder direkt från staden Fukushima just nu.

Förhållandena kring Fukushima är väldigt spartanska. Nils Horner har övernattat i en busskur och lyckats ladda sin mobil och dator i ett av få eluttag i staden.

Affärerna är stängda eftersom varorna är slut och hjälpsändningarna helt otillräckliga.

16.50

Japan har officiellt begärt att IAEA, FN:s atomenergiorgan skickar experter för att utvärdera den pågående krisen.

16.28

– En extrem situation just nu med fyra reaktorer som har problem, rapporterar vår korrespondent Nils Horner från Fukushima.

Bränslestavar i en reaktor var fullt exponerade och det är mycket riskabelt och kan leda till en härdsmälta, berättar han från räddningscentralen där det hålls presskonferenser trots att det är långt efter midnatt i Japan just nu.

Myndigheterna delar ut jodtabletter och nya evakueringar är på gång kring kärnkraftsverket.

16.15

Vattennivån i reaktor 2 i Fukushima har sjunkit igen, rapporterar nyhetsbyrån AFP och citerar japanska medier.

15.47

Uruselt räddningsarbete och organisationen kring det. Det saknas mat, rent vatten, energi och kläder för de drabbade, rapporterar vår korrepondent Staffan Sonning.

15.37

Det kommande dygnet blir kritiskt för kärnreaktorn, enligt kärnkraftsingenjören Masashi Goto. Den typ av bränsle som används har lägre smältpunkt än vanldigt bränsle. Blir det en fullskalig härdsmälta eller ännu en explosion kan plutonium spridas över stora områden.

15.26

Japanske ingenjören Masashi Goto, som varit med och konstruerat en del av behållaren i Fukushimas reaktor, säger till BBC att konstruktionen inte var jordbävningssäker.

En stor risk för att radioaktivitet läcker ut i omgivning kommer från det faktum att explosionerna i reaktor tre och ett kan ha skadat stålskalet runt kärnbränslekapseln. Ett skal, som skulle hindra att radioaktivitet läcker ut i atmosfären.

15.07

1 898 officiellt döda och 15 000 saknade efter katastroferna i Japan

14.45

Ödesmättad stämning i Tokyo där gatorna är ovanligt tomma, rapporterar vår korrespondent Staffan Sonning från Tokyo.

14.33

 

14.20

Utrikesminister Carl Bildt oroar sig över kärnkraftverket i Japan. Det har dock inte förändrat hans inställning till kärnkraft i Sverige.

– Men vi lever i den lyckliga delen av världen där jordbävningar och tsunami inte inträffar, säger Carl Bildt till P4 Extra.

14.00

Kärnkraftstekniker kämpar nu för att stabilisera den tredje reaktorn i Fukushima Daiichi kärnkraftverket. De har varnat för en möjlig härdsmälta om de inte lyckas pumpa in tillräckligt med havsvatten för att kyla ned systemet.

12.35

Tokai Daini kärnkraftsverket på Japans nordöstra kust norr om Tokyo kommer kylas ned på tisdag morgon. Det hävdar Japan Atomic Power Co, som driver stationen. Den enda reaktorn på 1 100 Megawatt stängdes ned automatiskt kort efter jordbävningen och tsunamin.

12.33

Betydligt fler döda än hittills befarade 17 000  i Japan.

12.04

Brist på mat och stora problem att nå till de hårdast drabbade i Japan, rapporterar Jon Thunqvist från Tokyo.

12.00

Inte ökad strålning och ingen ny Tjernobylkatastrof, hävdar experter i Japan. Läget är under kontroll och de problematiska reaktorerna ska kylas ned, rapporterar vår korrespondent Nils Horner från Fukushima.

– Ändå väljer en del utlänningar att lämna Japan, dels av rädsla för strålning, men också för att det finns risk för nya skalv, berättar vår Asienkorrespondent Nils Horner.

11.49

Amerikanska marinens fartyg som kom till Japan för att delta i hjälparbetet under söndagen har åkt ut till havs efter att ha uppmätt viss radioaktiv strålning. Det är hangarfartyget USS Reagan, som lämnat hamnen i Japan.

11.42

130 talet svenska företag finns representerade i Japan. De flesta har drabbats på något vis. Bensinbrist och att anställda inte kan ta sig till jobbet är några problem.

11.39

 satellitfoton visar omfattningen av tsunamin och jordbävningen i Japan

11.23

Richard Nakamura, företagsekonom vid Södertörns högskola och specialiserad på politisk ekonomi anser att Japan kommer att resa sig igen.

– Absolut, ingen tvekan alls. Jag tycker man ska komma ihåg erfarenheterna från jordbävningen i Kobe som glömts bort i debatten. Då återhämtade sig Tokyo-börsen på en vecka. Dessutom drabbade Kobe ett mycket mera befolkningstätt område som genererade en betydligt större del av Japans BNP än vad hela Tohoku-regionen gör. Den här producerar 8-10 procent, vilket är väldigt lite jämfört med Osaka/Kobe, säger Nakamura till TT.

11.19

Vattennivåerna har nu sjunkit tillräckligt mycket för att kärnbränslestavarna delvis går att se i den andra reaktiorn i Fukushima Daiichi, enligt japanska nyhetsbyrån Jiji.

11.12

Kärnkraftssäkerhetsexperter klassar kärnkraftshaveriet i Japan som en 4 på en skala 1 till 7. Det är något mindre allvarligt än olyckan i amerikanska Three Mile Island som rankas 5 och ukrainska Tjernobyl, som rankas 7.

11.01

100 000 tals är hemlösa i Japan.  Två miljoner saknar tillgång till rent vatten. Katastrofens omfattning växer timme för timme i Japan. 

10.25

Tolken Karl-Axel Knutsson överväger att lämna Japan efter det som hänt i kärnkraftverket. Han arbetar som tolk i ett företag som jobbar med att utveckla energisnålare lampor.

– En slags svart ironi att vi tillverkar något som på sikt skulle minska behovet av kärnkraften, säger Karl-Axel Knutsson till P4 Malmöhus.

 Malin Baumann är på väg söderut från Tokyo och berättar om bilderna från kärnkraftverket.

– Många försöker lämna landet, berättar hon för P4 Västerbotten.

Stefan Gradin talar med P4 Stockholm om matbristens Tokyo och hur få människor som är ute, men han kan arbeta hemifrån. Internet fungerar och han är inte orolig alls över att vara i Japan

10:10

Självklar förlorare under måndagens börsras var kärnkraftsbolaget Tepco. Aktien föll med 24 procent.

09:27

Läget i kärnkraftverket i Fukushima är allvarligt, enligt den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Efter nattens explosion i reaktor 3 har situationen förvärrats, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

09:15

Minst sex japanska hamnar skadades vid jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Flera av dem kan tvingas hålla stängt i månader, eller till och med år. Det säger företrädare för hamnindustrin till Reuters.

De fyra svårast skadade hamnarna ligger i städerna Hachinohe, Sendai, Onahama och Ishinomaki.

08:50

Situationen i kärnkraftverket i Fukushima har förvärrats efter nattens explosion i reaktor 3, enligt enligt den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

Dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin fortsätter att stiga. Myndigheternas bedömning är nu att fler än tiotusen människor dött. I morse hittade räddningsmanskapet över tvåtusen döda på stränderna i delstaten Miyagi.

08:45

Tokyobörsen rasade i dag med sex procent och nu öser den japanska riksbanken in pengar på finansmarknaden för att hålla emot ytterligare ras, rapporterar Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning från Tokyo.

08:26

Situationen i Japan är ovanligt komplicerad eftersom flera olika katastrofer - jordbävning, tsunami och kärnkraftsolyckor - inträffat i följd. Det säger Claes Carling, projektledare vid MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som nu skickat personal till Japan för att hjälpa till i räddningsarbetet.

08:15

Oron för strålning är stor bland de boende i Fukoshima, rapporterar Ekots korrespondent Hanna Sahlberg.

07:56

Tokyobörsen har fallit kraftigt i dag. Nikkei index stängde ner 6,2 procent. Samtidigt meddelar Japans centralbank att de går in med motsvarande mer än 1200 miljarder kronor på penningmarknaden för att dämpa oron på landets finansmarknad.

De ekonomiska förlusterna i de regioner som drabbats av jordskalvet kan komma att uppgå till cirka 1 100 miljarder kronor, enligt en analys från bankjätten Credit Suisse. Summan är mindre än efter jordbävningen i Kobe 1995, då mer infrastruktur och fabriker förstördes.

07:52

Japan har rapporterat till det internationella atomenergiorganet IAEA att den huvudsakliga barriären runt reaktorhärden inte ska ha skadats vid dagens explosion i reaktor 3 vid kärnkraftverket Fukushima 1. Kontrollrummet ska också vara fungerande, enligt IAEA rapporterar Reuters.  

07:34

Nedkylningsprocessen har avstannat och vattennivåerna sjunker även i reaktor nummer 2 i kärnkraftverket i Fukushima 1, rapporterar nyhetsbyrån Jiji.

07:10

Flera svenskar i Sendai har avstått från att resa med den tyska buss som avgick från den katastrofdrabbade staden vid midnatt svensk tid. Enligt UD hade den svenska ambassaden i Tokyo ordnat plats ombord.

07:00

06:55

Axel Andersson bor i Sendai, en av städerna som drabbats hårdast av jordbävningen och tsunamin. Han befinner sig nu hos sina svärföräldrar i staden Shiogama, som ligger intill Sendai, och inne i centrum är förödelsen total.

06:52

Toyota stoppar all produktion i sina tolv fabriker i Japan fram till den 16 mars. Det innebär att produktionen minskar med cirka 40 000 bilar.

06:15

De planerade elavbrotten i Tokyoområdet har nu ställts in, uppger en japansk tv-kanal. Enledningen är, enligt elbolaget Tepco, att förbrukningen varit mindre än väntat. Men man varnar dock för att elen kan komma att stängas av framöver.

Många i Tokyo bidrar också till att spara på elen på olika sätt. På twitter skriver många hur kontor släcks ned och hur många försöker minska elanvändningen i hemmen.

06:05

Total fyra kärnkraftsreaktorer i Japan har problem. Ekots korrespondent Nils Horner besökte en presskonferens i Fukushima på måndagen. Dessutom träffade han flera personer som evakuerats undan en eventuell strålningsrisk.

06:00

Nu talar man om tiotusentals döda efter jordbävningen i Japan. Ekots korrespondent Staffan Sonning rapporterar direkt från Tokyo.

05:45

Thomas Ichimura är student i Tokyo men har bott och studerat i Sendai, en av de utsatta städerna. Och han har svårt att få kontakt med sina vänner där.

05:40

Japans försvarsdepartement har nu beslutat att använda reservister i räddningsarbetet. 6 500 personer har sagt sig villiga att ställa upp, trots att de har civila jobb. De kan komma att hjälpa katastrofoffren med mat och hygien.

Japans försvarsminister, Toshimi Kitazawa, har rest till staden Sendai för at övervaka evakueringen därifrån.

04:50

Tokyobörsen föll 6 procent i eftermiddagshandeln.

Den japanska Centralbanken BOJ väntas idag diskutera ytterligare lättnader i penningpolitiken, uppgav en källa med insyn i diskussionerna till Reuters.

BOJ hade på måndagen skjutit till totalt 183 miljarder dollar till banksystemet.

04:44

Kraftbolaget Tepco meddelade senare att de sju som saknades efter explosionen i kärnkraftverket Fukushima 1 hade lokaliserats. Totalt nio personer uppger ha skadats, rapporterar Jiji Press.

04:31

En stor flodvåg sågs från en helikopter utanför Japans kust, men den meteorologiska myndigheten säger sig inte ha upptäckt några tecken på en ny tsunami.

Myndigheterna inledde evakuering i några av de tidigare ödelagda strandområdena.

En halvtimme efter larmet avblåstes varningen. Då hade ingen flodvåg nått land.

04:18

Sju personer saknas efter explosionen och tre har skadats, uppger kraftbolaget nu, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

04:12

En talesman för den japanska regeringens talesman sade att reaktorinneslutningen som drabbats av den senaste explosionen troligen är oskadd och att risken för ett större radioaktivt utsläpp är liten.

En talesman för kraftbolaget Tecpo uppgav att några arbetare vid kraftverket hade skadats vid explosionen, men angav inget antal.

Myndigheterna har tidigare beordrat evakuering av alla inom en två mils radie från kärnkraftverket Fukushima 1. Runt 210 000 människor har lämnat zonen.

En talesman för Japans strålskyddsmyndighet uppmanade de som fortfarande finns kvar inom evakueringszonen att bege sig inomhus. Runt 750 personer, patienter och personal vid sjukhus och vårdhem, fanns på måndagen fortfarande kvar innanför tvåmilsgränsen.

04:03

Omkring 1 000 döda hittades där de flutit i land i det hårdast drabbade området på halvön Ojika i Miyagi. Ytterligare 1 000 har upptäckts i staden Minamisanriku där den lokala regeringen inte lyckats få kontakt med 10 000 invånare, över hälften av lokalbefolkningen.

03:53

Omkring 2 000 döda människor har påträffats vid två stränder i japanska prefekturen Miyagi, enligt japanska  nyhetsbyrån Kyodo.

03:46

Kärnkraftsoperatören Tepco uppger att reaktorhöljet inte skadades av explosionen, rapporterar nyhetsbyrån Jiji press.

03:45

Tsunamivarningen  gällde samma region som tidigare drabbats hårt i fredagens massiva skalv och av den första tsunamin, uppger lokala medier.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo kan den nya tsunamin vara upp till tre meter. Myndigheterna har utfärdat varningen för Stilla havskusten, inklusive Fukushima, som drabbades av fredagens katastrof.

03:32

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktorn 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

03:30

En explosion har inträffat i en reaktor på kärnkraftverket Fukushima 1. Tv-bilder visar hur rök väller upp ur reaktorbyggnaden.

03:15

En tre meter hög tsunami siktas utanför Japans kust. Den befaras nå nordöstra Japan om 15 minuter, enligt japanska medier.

03:03

Den japanska centralbanken BOJ pumpar in 147 miljarder dollar på penningmarknaden, uppger nu AFP.

03:01

Aktierna i Japans biltillverkare föll över 10 procent på måndagen sedan investerarna reagerat på att fabrikerna stängts efter landets största skalv i historien.

Världens största biltillverkare Toyota fick se sina aktier falla med 10,4 procent medan Nissan dök 10,8 procent och Honda gick ned 7,7 procent.

02:55

Japans centralbank pumpade in 85 miljarder dollar på penningmarknaden i avsikt att dämpa oron på finansmarknaden som skalvet och tsunamin orsakat.

Det var centralbankens första så kallade samma-dags-operation sedan maj förra året när finanskrisen i Grekland seglade upp på den globala finansmarknaden.

Centralbankschefen Masaaki Shirakawa sade på söndagen att banken kommer att pumpa in stora summor i banksystemet under måndagen och underströk därmed bankens avsikt att försöka bibehålla stabiliteten på marknaden.

01:43

Tokyobörsen störtdök när den öppnade för vid ettiden, efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan i fredags.

Hittills har Nikkei index fallit med omkring fem procent.

01:13

Tokyobörsen har nu, knappa kvarten efter öppning, fallit 4 procent,

01:11

Japanska centralbanken Bank of Japan har pumpat in 7 000 miljarder yen, motsvarande 500 miljarder kronor, till marknaden

01:03

Tokyobörsen föll 2,05 procent när den alldeles nyss öppnade för första gången sedan jordbävningen.

00:59

Japans kamp med att undvika en fullskalig härdsmälta kan komma att skada den globala kärnkraftsindustrin, rapporterar Reuters.

Planer på att bygga ett flertal nya kärnkraftverk kan raseras och den förväntade efterfrågan på uran till dessa kan komma att utebli.

00:44

2,6 miljoner hushåll beräknas vara utan elektricitet i Japan och nästan 3,2 miljoner människor ska vara utan gasförsörjning.

Läget är kritiskt eftersom det fortfarande är vinter i landet och temperaturen går ner till omkring nollgradigt nattetid. 1,4 miljoner personer rapporteras också sakna tillgång till vatten.

00:14

har publicerat satellitbilder där katastrofdrabbade platser i Japan jämförs före och efter tsunamivågen.