Bahrain får militär hjälp från Saudiarabien

1:51 min

Saudiarabiska trupper har gått in den lilla grannstaten Bahrain i dag, efter att Bahrains kungahus bett om militär hjälp från sina grannländer för att kväsa den nu månadslånga revolten. Oppositionen i Bahrain säger att ingripandet är en ockupation och en krigsförklaring.

150 saudiska pansarfordon har enligt vittnen hittills rullat in i Bahrain längs den två och en halv mil långa vägbank som förbinder Saudiarabien med den lilla östaten. Statstelevisionen i Bahrain har visat bilder på denna ankomst och kallar den "en förtrupp".

Efter en månad av protester och demonstrationer, inspirerade av revolutionerna i Tunisien och Egypten, har det bahrainska kungahuset kallat in militär hjälp från sina grannar, och för första gången sedan den arabiska upprorsvågen började i december tar alltså en pressad regim hjälp utifrån.

Denna djupt oroväckande upptrappning kommer efter det att demonstranter i går blockerade bank- och finansdistriktet i huvudstaden Manama. Polis- och säkerhetsstyrkor angrep med tårgas och gummimantlade kulor, över 200 människor skadades, men demonstranterna höll sig kvar.

Upproret i Bahrain handlade från början om reformer och ett slut på diskriminering mot den shiamuslimska majoriteten i ett sunnitstyrt land, men efter det våld regimen svarade med i början av upproret har delar av oppositionen skärpt kraven och vill störta den kungliga al Kahlifa-dynastin.

Att Saudiarabien och andra grannländer nu intervenerar visar hur hårt ansatt det bahrainska kungahuset känner sig och hur oroliga de andra sunnidynastierna på arabiska halvön är för sina egna positioner, och för att framgångar för shiamuslimerna i Bahrain kan inspirera Saudiarabiens egen shiamuslimska minoritet.

Oppositionen i Bahrain har sagt att den ser det saudiska intåget som en ockupation och en krigsförklaring.