Malmö

Hatbrott föremål för diskussion

1:23 min

Representanter för Simon Wiesenthalcentret träffade i dag Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S), efter den resevarning de utfärdade i december där judar varnas för att besöka Malmö.

– Det var ett väldigt bra möte, säger Ilmar Reepalu.

De tre representanterna från Simon Wiesentahlcentret ska även träffa polismästare Ulf Sempert i Malmö. I morgon träffar de demokratiminister Birgitta Ohlsson och Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet. Sedan de kom i fredags har de även träffat representanter från den judiska församlingen, från Islamic Center och från romer i Malmö som alla vittnar om ökande hatbrott i Malmö.

– De här tre grupperna känner alla en väldig rädsla för hatbrotten som växer, säger Ilmar Reepalu som anser att han och representanterna för Simon Wiesenthalcentret har en gemensam bild av situationen i stan.

Resevarningen som utfärdades i december diskuterades inte på mötet. Däremot pratade de om den hatbrottsenhet som Malmö stad vill att polisen ska inrätta i Malmö. Kommunen har vänt sig till justitieminister Beatrice Ask i den frågan som i sin tur har skickat den vidare till Polismyndigheten i Skåne och till Riksspolisstyrelsen. Representanterna från Simon Wiesenthalcentret redovisade erfarenheter från Los Angeles i USA där den lokala polisen har en särskild hatbrottsenhet.

Även Ilmar Reepalus hårt kritiserade uttalanden om sionism och antisemitism togs upp. Ilmar Reepalu har tidigare sagt att han blivit felciterad. I dag säger han att kunde reda ut med Simon Wiesenthalcentret vad han faktiskt sagt.

– Ja, det har jag gjort. Jag har också talat om att jag offentligt tagit avstånd från och bett om ursäkt för de uttalandena. Det har varit i media också, men det är en del som upprepar dem fortfarande, säger Ilmar Reepalu.

Simon Wiesenthalcentret har inte velat kommentera mötet med Ilmar Reepalu idag.