Japan

Härdsmälta hotar inte Sverige

1:32 min

I Japan kan kärnkraftsverket Fukushima råka ut för en härdsmälta vilket kan få förödande konsekvenser, men Sverige ligger inte i farozonen vid en eventuell olycka.

– Man är lite orolig, regnar det ikväll håller jag mig inne. Om det blir värre funderar jag på att åka ner till södra Japan, berättar Magnus Johansson som bor i Tokyo sedan tre år tillbaka.

Att höra en länsbo berätta om en möjlig kärnkraftsolycka i Japan gör att man blir påmind om det som hände oss för 25 år sedan när reaktorn i Tjernobyl havererade.

Helt plötsligt blev becerell ett känt uttryck, Djur fick nödslaktas, fiskar i våra sjöar blev oätliga och man fick inte plocka bär och svamp. Margit Fredriksson Wännström har jobbat med strålningsmätningarna i länet sedan olyckan, och hon berättar att det fortfarande görs en mätning var sjunde månad.
– Dem är väldigt låga, strålningen är låg, säger hon.

Det radioaktiva ämnet som läckte ut i samband med Tjernobylolyckan, och som kan komma att läcka ut i Japan, heter cecium. Beccerell är måttet på hur mycket strålning ämnet ger ifrån sig. Om det blir en härdsmälta i Japan kommer inte Sverige att påverkas, och av den farliga strålning som Tjernobyl släppte ut behöver vi inte heller oroa oss för.
– Det tror jag inte, risken är väldigt liten, säger Margit Fredriksson Wännström.