sörmland

Hård kritik mot SJ i SR-enkät

Det går inte att lita på tågtrafiken. Pendlarna på Svealandsbanan ger SJ underkänt. Det visar den enkät som P4 Sörmland har gjort bland pendlarna. Fyra av fem som svarade på enkäten säger att drabbats av stress och oro under tågstrulet i vintras.

En av dem som svarade på enkäten var Elisabeth Edfast och hon har drabbats hårt.

– Ja, jag riskerar mitt jobb på grund av dessa förseningar, säger hon.

Elisabeth Edfast pendlar från Eskilstuna till jobbet som tandsköterska i Stockholm.

Det var en morgon i slutet av februari som vi delade ut en enkät till morgonpendlarna, som tog tåget från Eskilstuna till Stockholms Central. Det var en kall vintermorgon och under en period när tåg ofta var försenade eller inställda och ibland ersatta med bussar. Ibland fick resenärer vänta på nästa avgång - tåg eller buss.

Varannan av de svarande tyckte att SJ skötte sig mycket dåligt och tillsammans med dem som kryssade för dåligt gav tre av fyra SJ underkänt betyg.

Den första gruppen, som fick enkäten, var de som gick på sjutåget och det var litet försenat. Av de ca 160 passagerare som klev på fick 120 en enkät i handen. 80 svarade.

Tåget, som skulle ha gått vid 8-tiden ersattes med buss och av de 60 passagerare som färdades i den fullsatta och 45 minuter sena bussen och som alla fick en enkät så svarade 43 personer. Vi fick alltså totalt 123 svar av 180 utdelade enkäter.

Det är pendlarna som får jobba igen förseningarna. De flesta förlänger arbetsdagen med arbete på kvällen, jobbar på helgen, tar det på flexen. Någon har tvingats ta in på hotell för att klara jobbet.

Elisabeth Edfast har ibland löst det på sitt sätt.

– Ibland har det hänt att jag åkt upp kvällen före för att jag garanterat ska komma i tid till jobbet, säger hon.

Av de 123 som svarade på enkäten säger 81 att de fått mindre tid med familjen.

– Ibland när jag kommer hem har mina barn somnat. Jag hinner inte träffa dem, säger Elisabeth Edfast.

Var fjärde säger att de tvingats sluta med någon fritidsaktivitet. De hinner inte med och vet inte om de kommer i tid till träningen eller studiecirkeln.  Var femte säger att tågtrasslet kostar dem pengar.

– Vill inte betala 3 400 för något som inte fungerar - sänk priset!, står det i ett enkätsvar.

Det är inte så många som slutat tågpendla eftersom bussen inte är något alternativ, men för några har bilen blivit det.  Var tredje av de svarande funderar på om det är värt att pendla och 15 procent av dem som svarade på enkäten överväger att sluta åka tåg.

– Man kan inte behandla folk, så här. Extremt cyniskt, skriver en av pendlarna på Svealandsbanan.

Det är få som råkar ut för arga arbetsgivare.  67 procent i enkäten säger att deras arbetsgivare har förståelse för att de kommer för sent till jobbet. Kanske för att de allra flesta jobbar ikapp. För att många på arbetsplatsen pendlar, chefen själv, t ex. Några har fått löneavdrag medan några arbetsgivare låtit förseningen bero.

Enkäter delades också ut av P4- kanalerna i Uppland och Västmanland, som vi samarbetar med i det pendlarprojekt som vi publicerar den här veckan. 420 svar kom från pendlarna på Uppsalapendeln och 132 från dem som pendlade från Västerås mot Stockholm den här morgonen.

Resultaten var likadana där. SJ får betyget dåligt eller mycket dåligt, de flesta pendlare får betala förseningarna på tågen med mera stress, mindre tid för familjen, mer arbete hemma och på helger och många funderar över om de ska orka fortsätta pendla eller om de ska sluta åka tåg.