Just nu

Malmö

Hård kritik mot Ilmar Reepalu

1:45 min

Efter sitt besök i Malmö är Shimon Samuels från Simon Wiesenthalcentret mycket kritisk till kommunalrådet Ilmar Reepalu som han inte anser tar hatbrotten i Malmö på allvar.

– Vi har träffat olika grupper här, muslimer, judar och romer och fann en gemensam nämnare, nämligen Ilmar Reepalus brist på lyhördhet, säger Shimon Samuels som är ansvarig för Simon Wiesenthalcentrets internationella relationer.

Shneur Kesselman som är rabbin i Malmö har trakasserats många gånger och gjort uppemot 30 polisanmälningar som inte lett vidare. Han tycker att Simon Wiesenthalcentrets engagemang är viktigt.

– Det finns vanliga medborgare här som inte kan gå på gatan, till dagis eller till synagogan utan att vara rädda. Ungdomar måste tänka tre gånger om de ska bära sin davidsstjärna ute, säger Shneur Kesselman.

När Simon Wiesenthalcentret under måndagen vid olika möten träffade kommunalrådet Ilmar Reepalu, polismästare Ulf Sempert och åklagarmyndigheten diskuterades bland annat den hatbrottsenhet som kommunen vill att polisen ska inrätta i Malmö.

Men för att Simon Wiesenthalcentret ska ta bort sin resevarning vill man se snabbare och tydligare reaktioner på hatbrott från både polisen och kommunens politiska ledning.

- När polisen får reda på ett hatbrott ska de och den politiska ledningen i stan svara snabbt för att försäkra den utsatta gruppen att de inte är isolerade, att de inte är övergivna och bortglömda, säger Abraham Cooper från Simon Wiesenthalcentret.