I VARGENS SPÅR

Rovdjurspolitiken går för fort fram

Arbetet med att förankra rovdjurspolitiken lokalt, exempelvis inplanteringen av varg, går för snabbt. Det tycker bland andra landshövdingen i Dalarna, Maria Norrfalk.

– Det här med utplantering av varg, där fick vi först en remiss att besvara från Naturvårdsverket och sedan efter bara några dagar kom det en till. Det går nästan inte att få till förankringen som egentligen är hela tanken med regionaliseringen om man bara har några dagar på sig att hantera väldigt komplexa och svåra frågor, säger Maria Norrfalk.

Dessutom får hon medhåll från Benny Jonsson, renägare från Idre, som också sitter med i den så kallade viltförvaltningsdelegationen.

– Ibland hinner vi inte ens ha möten innan det ska svaras på remisser, säger han.

Funderar på att hoppa av
Han säger att det finns folk som funderar på att hoppa av rovdjursarbetet på grund av att det går för snabbt. 

– Man offrar mycket tid på att läsa på inför möten för att kunna ta bra beslut och då vill man att det ska bli något bra också.

Menar du att det kan bli så att folk börjar hoppa av det här jobbet om ni inte får bättre möjligheter?

– Javisst, det har jag känt själv också. Man har en ambition att påverka och komma till bra beslut men får man inte verktygen så är det bara en fråga om hur länge man ids sitta med, säger han.


"Hört motsatt kritik också"
Men den högst ansvarige för rovdjurspolitiken, miljöminister Andreas Carlgren, håller inte med om att det går för snabbt.

– Hur man än gör i det här så kommer det vara kritik, jag har också hört den motsatta kritiken om att vi är för långsamma.

Men miljöminister Andreas Carlgren kan hålla med om att det har varit en del barnsjukdomar i det nya systemet, men han lovar bot och bättring.

– Nu är det tydliga riksdagsbeslut i grunden, beslut flyttar närmare människor, de som är berörda kommer vara mer delaktiga.

Dalanytt
dalanytt@sr.se