Petjenga/Petsamo

Ryssland rustar upp i norr

Ryssland höjer den säkerhetspolitiska temperaturen kring Nordpolen och inrättar en "arktisk brigad" - bara någon mil från Nato-gränsen till Norge.

– En brigad för insatser i Arktis kommer att skapas i Petjenga i nordvästra delen av landet, meddelade de ryska markstyrkornas befälhavare, general Aleksandr Postnikov, i ett möte med det ryska överhusets försvarsutskott på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Staden Petjenga, som tidigare, i finsk ägo, hette Petsamo, ligger på Kolahalvön, nära norska gränsen. Enligt Postnikov ska brigaden - som i ryska medier snabbt döpts till "polar-spetsnaz" - bland annat utrustas med Vitiaz-bandvagnar.

Ryssland har de senaste åren ägnat allt större uppmärksamhet åt Arktisområdet, inte minst med tanke på de stora olje- och gasfyndigheter som hägrar under havsbotten. 2007 placerades till och med en rysk flagga på havsbotten under själva Nordpolen, i en dykexpedition under ledning av parlamentsledamoten Artur Tjilingarov.

I mötet med försvarsutskottet passade Postnikov samtidigt på att rejält racka ned på den inhemska försvarsindustrin. 80 procent av arméns vapen är omoderna, och dessutom dyra, sade han och nämnde den annars så hyllade T90-stridsvagnen som exempel.

– För samma pris kan vi få tre (tyska) Leopard-stridsvagnar, sade Postnikov.

Wiktor Nummelin/TT