Europarådets tortyrkommitté angriper Grekland

2:30 min

Nu sätter Europarådet ytterligare tryck på att Grekland måste göra något åt de fruktansvärda förhållandena för flyktingar och andra som har tagits i förvar.

Det är Europarådets tortyrkommitté CPT som i ett uttalande hårt kritiserar Grekland.

CPT uppdagade redan 1997 att människor i förvar for illa i Grekland. Den senaste resan gjordes nu i januari och ledde fram till ett uttalande, vilket är ovanligt.

Det är stark läsning. I uttalandet redogörs bland annat hur 146 människor stuvats in på en 110 kvadratmeter stor yta, med tillgång till bara en toalett och utan rättighet att byta kläder.

Hur 65 av de varit där i mer än fyra veckor och hur några av dom varit där i mer än 4 månader - och att samma ohygeniska överbeläggning mötte CPT på flyktingförvar efter flyktingförvar som besöktes.

Sverige som har kritiserats för att skicka tillbaka flyktingar till Malta och Grekland skickar inte längre tillbaka människor till Grekland.

I december slog Europadomstolen i Strasbourg fast i en dom att det vore att bryta mot mänskliga rättigheter. Också EU-kommissionen har kritiserat Grekland ett flertal gånger.

Enligt Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik innebär Europarådets tortyrkommittés uttalande ett ytterligare tryck på Grekland att göra något åt situationen.

– Grekland är en medlemsstat i Europarådet och därigenom skyldigt att följa Europakommissionen för mänskliga rättigheter. Här sällar sig ännu en kritiker till kören. Det är klart att det inte kan fortgå, det som pågår i Grekland, säger Mikael Ribbenvik.

Varför gör inte Grekland något?

– I våra kontakter säger man att man ska åtgärda problemen, men vi har inte sett någon bättring.

Nu är grekland så utsatt att många flyktingar kommer just dit. Behöver de inte hjälp av oss?

– Det behöver de och det får de. Dels har vi ställt in överföringar, men vi har även personal som vi har skickat till Grekland för att hjälpa dem att bygga upp sin asylprocess.

Även Sverige har fått rekommendationer av Europarådets tortyrkommitté, bland annat om Kronobergshäktets överbeläggning för ett par år sedan.

– Alltid när CPT granskar kommer man med rekommendationer till alla de länder man har besökt, men det är en helt annan dignitet i rekommendationer. Det är som att få en anmärkning i brandskyddsprotokollet, medan i Grekland så står hela huset i brand, säger Mikael Ribbenvik.