malmö

USA kan lära Malmö ta hand om hatbrott

1:44 min

Både polisen och politikerna i Malmö behöver lära mer om hur hatbrott ska hanteras. Det tycker moderaten Anja Sonesson, ordförande för polisnämnden i Malmö.

Efter besöket från Simon Wiesenthalcentret tidigare i veckan tänker hon på fredag föreslå i det Brottsförebyggande rådet i Malmö att poliser och politiker ska åka till Simon Wiesenthalcentret i Los Angeles i USA för att lära mer.

"Ett stort mörkertal"
– Vi har brister när det gäller att fånga in anmälningar. Polisen hanterar ju de anmälningar som kommer in, men det finns ett enormt stort mörkertal. Det är det jag skulle vilja att man arbetade bättre med, säger Anja Sonesson (M), ordförande för polisnämnden i Malmö och vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.

Hon tycker också att det är svårt att värdera hur polisen i Malmö faktiskt arbetar med hatbrott idag och om det skulle bli någon skillnad om polisen i Skåne hade en särskild hatbrottsenhet, som hennes politiske motpart, socialdemokraten Ilmar Reepalu har föreslagit.

Måste ta ansvar
– Det som stör mig framförallt är att man lägger hela ansvaret på någon annan och tittar inte på vad man själv som kommun kan göra. Jag tror med bestämdhet att det finns en hel del som vi kan göra.

– Det kan ju vara det som man bland annat föreslog från Simon Wiesenthalcentret att man inrättar särskilda telefonnummer som inte går via polisen, utan via de religiösa församlingarna som Islamic Center och synagogorna där människor känner förtroende och trygghet att saken förs vidare och kommer upp på bordet.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se