Halland

Halmstadkille mitt i oroligheter på västbanken

5:21 min

Petter Lydén från Halmstad lever sedan ett antal veckor i en palestinsk by på västbanken och har haft en riktigt dramatisk vecka där. För medan mellanösternkonflikten har hamnat längre ner än vanligt i nyhetsrapporteringen så har den blivit en daglig verklighet för Petter.

Petter Lydén från Halmstad berätta om oroligheterna som han följt på nära håll, eftersom han tillbringar tre månader i byn Yanoun utanför Nablos, där han har ett uppdrag som följeslagare.

– Det innebär att människor ifrån flera länder åker till västbanken för att visa solidaritet med den utsatat befolkningen och rapportera om kränkningar av mänskliga rättigheter som begås i området, berättar han.

Det internationella följeslagarprogrammet som Petter Lydén är en del av har inte som uppgift att ta ställning i konflikten som finns på västbanken. Deras uppdrag är att dokumentera och rapportera om brott mot mänskligheten, oavsett sida.

Konflikten på västbanken har kommit i skymundan i nyhetsflödet på grund av det som händer i Japan och i Libyen. Detta märks enligt Petter Lydén när man kommer i kontakt med omvärlden på så sätt att det som är stort där inte är lika stort utanför västbanken.

– Det är möjligt att denna konflikten hade fått mer uppmärksamhet om det inte vore för allt annat som händer, men det har alltid varit stor rapportering om konflikten här nere år efter år.

Petter Lydén har tidigare jobbat i Zambia vilket har gjort att han fått ett lite annat perspektiv på hur medierna väljer att rapportera om olika frågor.

– Under tiden jag bodde i Zambia så blev det väldigt tydligt hur obefintlig rapporteringen var där ifrån. Under tiden jag bott på västbanken så blev det tydligt att det är bra rapportering ifrån omvärlden om vad som händer här nere.

Du har ganska nyligen flyttat ner till västbanken, vad tänker du om situationen?

– Jag tänker att det som vi fick lära oss under utbildningen i Sverige tyvärr stämmer, det är helt enkelt värre än den bild man fått i Sverige.

Hur då?

– Att den ockupation som sker här av västbanken är mer långtgående och drabbar befolkningen mer än vad jag hade kunnat föreställa mig.