Malmö

Regeringen granskar tågtrafiken efter danskt hot

1:32 min

Den danske transportministern Hans Christian Schmidts hot att stoppa tågtrafiken över Öresundsbron har lett till en debatt i Sverige, där infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tycker att regeringen ska utvärdera om Region Skåne ska få fortsätta köra Öresundstågen.

I ett brev till regeringen skriver han att de danska pendlarna har påverkats alldeles för mycket av de svenska tågförseningarna.

Riksdagsledamot Leif Jakobsson (S) anser att förslaget om att utvärdera Region Skåne är att skylla ifrån sig ansvaret.

– Det huvudsakliga problemet är att det inte finns tillräckliga spår och de som finns är inte tillräckligt underhållna. Det är infrastrukturministerns och regeringens ansvar, det är inte Region Skånes ansvar, säger Leif Jakobsson.

Mats Persson (FP) är regionråd på Region Skåne. Han tolkar inte Catharina Elmsäter-Svärds uttalanden i debatten som kritik mot Region Skåne.

– Jag är djup kritisk till den danske transportministerns reaktion. Jag tycker att vi ska integrera Danmark och Sverige mer och inte kapa av trafiken så som han föreslår. Jag tycker att vi måste arbeta mer tillsammans för det här är ett gemensamt system. Det gör vi genom att samarbeta och inte genom att skriva arga brev till varandra, säger Mats Persson.