Ekot direktrapporterar om Japan 17 mars

Japanska myndigheter uppger nu att man lyckats få fram en extern elkabel till reaktor 2 i kärnkraftverket Fukushima. Elektriciteten behövs för att få igång vattenpumparna, som ska kyla reaktorn. På kvällen, svensk tid, bedömde IAEA att läget i reaktorerna är någorlunda stabilt, men fortfarande allvarligt.

01.43

Vit rök eller ånga stiger från tre reaktorer vid kärnkraftverket i Fukushima rapporterar Reuters.

01.31

Den japanska valutan yenen har fallit kraftigt i morgonhandeln efter att länderna i den ekonomiskt mäktiga G7-gruppen enats om att ingripa för att stabilisera valutorna efter naturkatastrofen som drabbat Japan.

01.13

Tokyobörsen har öppnat uppåt i dag. Just nu har Nikkieindex stigit med 2,4.

00.42

Efter naturkatastrofen i Japan med det kraftiga jordskalvet och tsunamin ska tsunamiberedskapen i Karibien testas.

Det tsunaminvarningssystem som byggdes upp där för sex år sedan ska utsättas för en simulerad katastrof.

I övningen som FN-organet Unesco genomför den 23 mars deltar 33 länder i Karibien.

21.58

Professor i strålningsbiologi Mats Harms-Ringdahl har under eftermiddagen analyserat uppgifter från svenska Strålsäkerhetsmyndigheten om situationen i Japan och han bedömer läget som stabilt.

20.59

Ett till extraplan kommer att lyfta på fredag eftermiddag från Tokyo till Bangkok med svenskar och skandinaver, meddelar UD:s pressjour.

– Det är ont om möjlighet att ta sig ut så därför hjälper vi till med extrainsatta plan, säger Tobias Nilsson vid pressjouren.

Hur stort intresset är för att flyga vet inte UD i nuläget.

– Vi hoppas att det räcker men det är svårt att bedöma om det är för lite eller för mycket, säger Tobias Nilsson.

Om behovet skulle vara större än väntat kommer UD att se över möjligheterna att utöka insatsen.

20.46

USA:s president Barack Obama säger att han inte förväntar sig att skadlig strålning från Japans kärnkraftverk kommer att nå USA.

20.37

Svenskar och andra skandinaver erbjuds att flyga från Tokyo till Bangkok på lördag morgon i ett extrainsatt SAS-plan. Det beror på den begränsade flygkapaciteten från Tokyo skriver UD på sin hemsida.

De svenskar som vill resa med flygplanet ska anmäla sitt intresse till ambassaden i Tokyo. Resenärer får betala ett självkostnadspris för flygningen.

18:55

Japanska myndigheter uppger nu att de lyckats få fram elektricitet till reaktor 2 i den drabbade anläggningen. De planerar att koppla in strömmen så snart de avslutat arbetet med att kyla reaktor 3 med vattenkanoner och helikoptrar.

Det internationella atomenergiorganet IAEA sa på kvällen svensk tid att man bedömer läget i kärnreaktorerna som stabilt, men att situationen fortfarande är allvarlig.

18:35

Mats Harms-Ringdahl, professor i strålningsbiologi, anser också att läget är stabilt.

För närvarande är den allvarliga situationen att man inte har full kontroll över en bränslebassäng, enligt Mats Harms-Ringdahl.

– Hälsoriskerna för människor utanför verket är i princip obefintliga. De som arbetar därinne får förhöjda doser, säger han.

Han menar att doserna inne i anläggningen inte heller är alarmerande höga.

17.56

Situationen i kärnreaktorerna i japanska Fukushima är någorlunda stabilt, uppger det internationella atomenergiorganet IAEA nu. Men enligt en talesman för IAEA finns det en risk för att läget kan bli värre.

17.24

Flera försök har i dag gjorts för att kyla ner kärnkraftverket i Fukushima, men några av dem har fått avbrytas på grund av den höga strålningen. På eftermiddagen gick det något bättre för militären, som sprutat in vatten i reaktor nummer tre, rapporterar vår korrespondent Hanna Sahlberg.

17.13

Tyskland har bestämt sig för att tillfälligt flytta sin ambassadpersonal från Tokyo till Osaka. Flytten beskrivs som en förebyggande åtgärd i det fall radioaktiv strålning läcker ut från det skadade kärnkraftverket i Fukushima, rapporterar AFP.

17.00

Ställ era frågor om Japan och kärnreaktorhaveriet till Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet.

16.29

De japanska arbetarna som försöker begränsa katastrofens omfattning riskerar liv och hälsa. Ju högre strålning desto kortare tid kan de arbeta.

Björn Johnsson är strålskyddsingenjör, som arbetat med sanering och mätningar vid det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl. Enligt honom går det att motverka strålningsdoserna.

 16.03

Bränslebassänger måste kunna kylas ned, annars är det en mycket allvarlig situation, säger Christian Ekberg, kärnkemist vid Chalmers i Göteborg.

Kärnkraftverket i Fukushima har sex kärnreaktorer och i anslutning till varje reaktor finns en bränslebassäng där uttjänt kärnbränsle förvaras.

Ann-Christine Hägg, Strålsäkerhetsmyndigheten, anser att även om det skulle bli en härdsmälta i Fukushima Daiichi så kommer radioaktiva ämnen inte sprida sig på samma sätt som vid Tjernobyl.

15.46

Storbritannien skickar charterflyg för att evakuera alla brittiska medborgare som vill lämna Japan.

15.39

Försöken att kyla ned Fukushima Daiichi med vattenkanon har avbrutits på grund av höga stråldoser, uppger japanska tv kanalen .

15.32

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar situationen i Japan och att UD nu helt avråder från resor till Japan. Dessutom utreds möjligheter att hjälpa svenskar som vill lämna Japan.

15.14

Följ jordrörelser runt och under Japan i realtid via denna länk.

15.01

Just nu svarar våra korrespondenter Nils Horner och Staffan Sonning i Japan på frågor.

14.40

– I Tjernobyl hade vi en skenande reaktorhärd, där det började klyvas atomer i enorma mängder. Något liknande har vi inte i Fukushima, säger Christian Ekberg, kärnkemist vid Chalmers i Göteborg, till TT.

– Strålningsriskerna i Japan är nog små. Om inte inneslutningarna i reaktorerna spricker kommer härdarna bara att ligga där inne och stråla utan att åstadkomma skador. Det mest troliga är det hela bara blir väldigt dyrt, säger han.

Faran finns förstås att inneslutningarna spricker. Då kan grundvatten och mark bli kontaminerade.

– Om allt går åt pepparn får vi ett explosionsartat förlopp, med en ordentlig vätgasexplosion, och då åker det ut en hel del radioaktiva partiklar. Då hänger det på vindarna hur utfallet blir. Men kontaminationen blir inte ofantlig, och zonen som påverkas blir begränsad, säger Ekberg.

Problemet är förstås att en explosion kan göra det omöjligt att arbeta vid verket, och omöjligt att fortsätta kylningen vid övriga reaktorer. I så fall kan resultatet bli fyra härdsmältor.

14.00

Chatten med Ann-Christin Hägg är nu slut. Här finns frågorna och svaren:

13.51

Mer än 20 arbetare har strålskadats vid det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima, enligt uppgifter från FN:s kärnkraftsorgan IAEA. 23 har fått andra skador och två personer saknas.

Vid de skadade reaktorerna i Fukushima kämpar arbetarna med att försöka begränsa katastrofens omfattning med liv och hälsa som insats. Ju högre strålning desto kortare tid kan de arbeta, säger Ann-Christin Hägg på Strålsäkerhetsmyndigheten.

13.40

Vit rök eller ånga har setts komma upp från reaktor 2 i Fukushima, uppger ägaren Tepco. Samtidigt fortsätter man att vattenbomba reaktor 3 från luften, enligt myndigheter

13.29

Svenskar som varit i Japan och är oroliga för att ha utsatts för strålning erbjuds mätningar av eventuella strålnivåer.

Det finns enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ingen anledning ur strålsäkerhetssynpunkt för den som varit i Japan att göra en mätning eller hälsoundersökning, men för att möta den oro som många Japanresenärer känner, undersöker nu myndigheten möjligheten att erbjuda mätningar.

– Jag vill betona att det inte är nödvändigt av hälsoskäl, utan vi gör det bara för att kunna stilla människors oro, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett uttalande på myndighetens hemsida.

13.00

I arbetet med att försöka kyla ner de havererade kärnreaktorerna i Fukushima, har man nu tvingats överge både metoden att med stora pumpar spruta vatten och från helikoptrar dumpa vatten över reaktorhärdar och bassängen med använt kärnbränsle.

Särskilda militärfordon har kallats in för att försöka spruta vatten, men än finns inga besked om det lyckats.

Det finns hopp om att man ska kunna få igång elförsörning som kan driva andra pumpar, säger Jan Hanberg på strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.

12.56

Klockan 13.00 börjar chatten med Ann-Christin Hägg från Strålsäkerhetsmyndigheten.

12.40

Flera internationella finansbolag har lämnat Tokyo och det finns frågetecken i finansbranschen om Tokyobörsen ska stänga. Japanska börsledningen vill hålla öppet, men det kan vara motiverat med en stängning. Det säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank.

12.31

Man får ett allt obehagligare intryck av ett räddningsarbete som utförs i ren desperation, rapporterar Ekots Staffan Sonning från Tokyo.

Strålningen är extremt hög nära reaktorerna. I Tokyo är strålningsnivåerna något förhöjda, men långt ifrån att vara hälsovådliga.

12.24

som förlorat både hem och anhöriga blev det än värre i dag då snö och kyla drog in över de värst drabbade områdena i den nordöstra delen av landet.

12.23

Svenska pensionspengar är placerade i japanska Tepco, som driver det katastrofdrabbade kärnkraftverket i Japan. Det uppger Dagens Industri på nätet. Sjunde AP-fonden har nu omkring 800 000 aktier i Tepco, efter att de senaste dagarna ha sålt en del av sitt innehav. Swedbank Robur ska ha 200 000 aktier i bolaget och SPP något färre.

12.17

Klockan 15 kommer Ekots korrespondenter Nils Horner och Staffan Sonning, båda på plats i Japan, att chatta. 

12.14

I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

Frankrike kommer i dag att skicka ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor till Japan. Bor kan användas vid bekämpandet av kärnkraftshaveriet.

12.11

Efter den tyska regeringens hastiga beslut att åtminstone tillfälligt stänga landets sju äldsta kärnreaktorer hotar nu företagen som äger reaktorerna med att vidta rättsliga åtgärder.

12.02

– Situationen blir allt mer osäker i det som redan tidigare var en av världens allvarligaste kärnkraftskatastrofer, rapporterar Ekots Staffan Sonning från Tokyo.

Försöken att använda vattenkanoner för att kyla reaktorerna fick avbrytas eftersom strålningsnivåerna gör att man inte kan komma tillräckligt nära med vattenkanonerna.

Myndigheterna uppmanar människor i området att ta på sig ansiktsmask, hatt och heltäckande kläder. Men nu sprids en allt större misstro mot myndigheterna.

11.35

Lokala japanska medier rapporterar att vattenkanoner inte längre kan användas för att kyla kärnbränslet, eftersom strålningsnivåerna är för höga.

11.28

Frankrike kommer under dagen att skicka ett plan till Japan med 95 ton av grundämnet bor, som används i arbetet med att kyla bränslet i det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima.

Bor är ett grundämne som absorberar neutroner, och finns i flytande form eller pulver.

11.22

Ett oplanerat, storskaligt strömavbrott kan komma att ske i Tokyo och omgivande områden på torsdagskvällen, om energiefterfrågan blir högre än i morse, befarar Japans handelsminister, enligt Reuters.

Handelsminister Banri Kaieda säger att efterfrågan i morse nådde nästan den tillgängliga kapaciteten för elbolaget Tepco. Det beror på temperaturer under det normala, och efterfrågan på el toppas vanligtvis på kvällen eller tidig natt.

11.17

Många ifrågasätter om Tokyo Electric Power Company (Tepco), som äger de drabbade kärnkraftverken, berättar allt det vet om reaktorolyckorna.

Naoto Kan och hans regering är pressade eftersom de har rapporteringsskyldighet till det internationella atomenergiorganet IAEA. Då krävs att rapporterna från Tepco är tillförlitliga, skriver TT.

Även amerikanska tjänstemän med insyn i katastrofhanteringen har antytt att den japanska regeringen inte får den information den behöver från Tepco.

De rapporterar även om ett stelt politiskt och byråkratiskt ledarskap som tycks ovilligt att kommunicera om vidden av problemet och i viss mån ovilligt att acceptera hjälp utifrån.

11.14

USA uppmanade under onsdagskvällen amerikanska medborgare inom en 80 kilometers radie från Fukushima att evakuera. Svenska SSM gjorde samma bedömning och gick ut med samma rekommendation.

Gregory Jaczko, chef för amerikanska kärnkraftsorganet NRC, gav en betydligt mer skrämmande bild av hotet från de havererade reaktorerna än den officiella japanska. Skadorna på åtminstone en av reaktorerna är mer allvarliga än Tokyo medgett, sade han och varnade för "extremt höga" strålningsnivåer.

Uttalandet tolkas enligt amerikanska medier som en antydan till en allvarlig spricka mellan Washington och dess närmast allierade i Asien.

Samtidigt kräver Kina i ett uttalande på torsdagen "detaljerad information i rättan tid" om kärnkraftskatastrofen.

11.10

Flera länder har gjort egna bedömningar om läget i Japan som tyder på att hotet från reaktorolyckorna är mer omfattande än vad som hävdas från Tokyo.

Kina, USA och Frankrike har uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har utökat evakueringsområdet, skriver TT.

11.03

Strålning från radioaktiva partiklar har uppmätts på åtminstone tre passagerare som ankommit från Japan till Sydkorea, sedan frivilliga mätningar på torsdagen inletts på Incheon-flygplatsen, sju mil från huvudstaden Seoul, rapporterar Reuters. Strålningen på en man från Fukushimaområdet var tre gånger så stor som den strålning som alltid finns, men nivån betecknas som ofarlig.

11.00

Att vattenbomba de drabbade reaktorerna vid kärnkraftverket i Fukushima har visat sig vara svårt att lyckas med. Nu inriktar man sig främst på att använda metoden med vattenkanoner, säger Leif Karlsson, chef drift och strålskydd, operativ chef i beredskapsorganisationen SSM.

10.52

Den allvarligaste faktorn just nu för det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima är att kylsystemet i bränslebassängerna, där uttjänt kärnbränsle förvaras, inte fungerar. Det gör att kylvattnet har börjat förångas.

Det betyder helt enkelt att vattnet har tagit slut, och förlorar man vattnet så förlorar man kylningen, säger Ann-Christin Hägg som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

10.49

Telekomföretaget Ericsson har beslutat att ta hem de utländska anställda i Japan som inte är absolut nödvändiga till sina hemländer. Verksamheten är i full gång, men inriktas

Ericsson har 890 anställda i Japan och verksamheten är i full gång, men inriktas nu på att stötta kunder och se till att deras tjänster fungerar.

Ericsson har omkring 65 utländska medarbetare i Japan.

10.24

Gradvis börjar nu transporterna till och från de värst drabbade områdena fungera igen. Man har lyckats reparera en tåglinje och ka nu skicka ett tåg med bränsle, rapporterar japanska tv-kanalen NHK.

Även flera busslinjer har kunna återuppta trafiken

09.54

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har nu startat samtliga sina fabriker i Japan. Några direkta problem med strömförsörjningen har företaget inte, även om det varit en del temporära nedsläckningar, enligt informationsdirektör Mats Ödman.

09.50

Japanska myndigheter ska börja kontrollera om livsmedel utsatts för radioaktivitet. Det är första gången som Japan satt gränser för strålvärden på japanskproducerad mat.

Värdena varierar efter vilken matvara det gäller, men håller sig till internationellt accepterade nivåer. Andra asiatiska länder har tidigare meddelat att man kontrollerar mat som kommer från Japan. Liknande planer finns i EU.

09.25

Med helikopter har man i dag försökt att vattenbomba det drabbade kärnkraftverket i Fukushima. Men av 200 bombningar har bara två lyckats, enligt Björn Dverstorp vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Varje helikoptertank har 7 500 liter vatten så det ger lite perspektiv. Sedan tänker man försöka med andra åtgärder men i nuläget kan jag inte säga mer, säger han till TT.

08.55

Kina, som står för omkring 40 procent av världens nybyggen av kärnkraftverk, beordrade i onsdags en översyn av säkerhetsreglerna för sin kärnkraftsindustri, men också en frysning av alla projekt i planeringsstadiet. Landet håller på att bygga 27 nya verk och planer finns för ytterligare 50.

"Tills (nya) säkerhetsregler för kärnkraften godkänns kommer vi inte att godkänna nya verk, inklusive de i förstadiet", meddelade regeringen, enligt Financial Times.

08.54

Kristoffer Hamilton, som bor i Tokyo, förbereder sig för att lämna Japan tillsammans med fru och två små barn, två år respektive två veckor gamla. Han tycker att myndigheternas signaler och uppmaningar hittills varit motsägelsefulla.

– De säger åk inte dit och var inte där och där, men samtidigt att det inte är någon panik att lämna om du redan är där. Jag vet inte vad det betyder, säger han till TT.

Han tror inte att det är realistiskt att evakuera 30 miljoner invånare från Tokyo.

– Bland våra japanska vänner är det nästan ingen som åker. Kanske ut på landet till några vänner, men nästan ingen lämnar landet.

08.20

Sedan problemen på kärnkraftverket Fukushima 1 har flera personer skadats och förts till sjukhus, enligt en rapport från atomenergiorganet IAEA som publicerades i natt, svenskt tid. Två personer saknas. Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen - fyra vid första tillfället och 11 vid andra.

Flera människor som arbetar vid verket har också utsatts för stråldoser i olika grad. Brandmän som utsatts för strålning undersöks.

08.18

Utlänska investerare vill att den japanska finansinspektionen ska stänga Tokyobörsen så att de kan evakuera sin personal. Börschefen Isa Hasagawa säger att det kan bli aktuellt men bara om Tokyo utsätts för direkt fara, skriver DI.

Tokyobörsens Nikkei 225-index hade tappat 1,4 procent och det bredare Topixindex gick ned med 0,8 procent vid stängningen.

Seoulbörsens Kospi-index steg med 0,01 procent. Taiwanbörsens Weighted Index stängde ned med 0,5 procent.

08.10

Man försöker desperat kyla ned två reaktorer i kärnkraftverket i Fukoshima med hjälp av vattenbombning från helikopter och vattenkanoner från brandförsvaret. Staffan Sonning rapporterade direkt från Tokyo i Ekot klockan 8.

08.08

Siffrorna över antal döda och skadade uppdateras hela tiden. De senaste uppgifterna från japanska myndigheter visar att 14.650 människor är döda eller saknas. Det är mer än tusen fler än för några timmar sedan. Antalet officiellt bekräftade döda är över 5.100

08.07

En del flygbolag har börjat ställa om till andra avreseorter än Tokyo, bland andra Lufthansa, säger Anders Jörle på utrikesdepartementet.

– De som vill lämna Japan bör därför se över sina hemresemöjligheter. Det kan bli svårt att lämna från Tokyo, säger han till TT.

Jörle säger att UD följer vilka utresemöjligheter som finns men att det fortfarande inte är aktuellt att evakuera svenskar från Japan.

07.45

Svenska strålsäkerhetsmyndigheten gör bedömningen att situationen vid kärnkraftverket i Japan är mycket allvarlig. Om nerkylningen av reaktorerna och det använda kärnbränslet misslyckas är det bara en tidsfråga innan läget förvärras ytterligare, säger Peter Hofvander som är utredare på strålsäkerhetsmyndigheten.

Daniel Andersson som bor i Sendai har ändå valt att stanna för att hjälpa till som volontärarbetare. Men många väljer också att lämna nordöstra Japan. Anders Stenholm sitter i en bil på väg söderut på grund av det oroliga läget.

– Man får väl försöka ta allting med en nypa salt, men det är ju inte så att man vill åka tillbaka till Sendai i alla fall. Alla håller på att åka därifrån just nu.

07.08

Den officiella siffran över antalet döda och saknade efter jordbävningen och tsunamin i Japan överstiger nu 13 000. Det uppger japanska polismyndigheter, samtidigt som det verkliga antalet saknade bedöms vara många fler.

Antalet officiellt bekräftade döda är nu 5 178, medan det officiella antalet saknade är 8 606. Antalet skadade uppges vara 2 285 människor.

07.02

Det finns inga exakta uppgifter om hur många svenskar som finns i Japan, men utrikesdepartementet gör uppskattningen att det handlar om som mest 2.000 personer. 

Ingen av dem har kontaktat UD för att få hjälp med att ta sig därifrån. Än så länge är det lugnt vid flygplatserna i Japan, men det kan snabbt ändras om många försöker att lämna landet, uppger UD för TT.

06.15

 finns en oro både för strålning och för nya jordbävningar. Men hos många också en känsla av att vardagen måste gå vidare. 

– Jag har inte fått så mycket information som vi borde ha fått. Ändå litar jag på vad myndigheterna säger, säger Kaori Kaneko.

Ekots korrespondent Nils Horner rapporterar från Tokyo.

06.00

Nattens utveckling i kärnkraftverken i Fukushima har försämrats dramatiskt. Bränslebassängen vid reaktor fyra har helt tömts på vatten. Det innebär att det utbrända kärnbränslet som ligger där är blottat och har börjat hettas upp och avge strålning.

USA var först med att utöka evakueringszonen till 80 kilometer kring kärnkraftverken. Och nu har alltså Sverige följt efter.

Utvecklingen är mycket oroande, säger ambassadör Stefan Noreén.

– Det innebär att vi naturligtvis ser att läget har försämrats. Men det gäller naturligtvis området runt reaktorn, vi ser fortfarande inte att det är något akut hot mot Tokyo.

05.59

Sedan Naritaflygplatsen i Tokyo åter öppnat flyger SAS till och från den japanska huvudstaden, skriver flygbolaget i sin trafikinformation.

SAS tillåter, mot bakgrund av katastroferna i Japan, ombokning eller återbetalning av Tokyobiljetter, som annars inte går att ändra.

05.32

Yenen steg rekordartat mot dollarn på torsdagen medan börserna i Japan och övriga Asien föll.

Strax efter lunch hade Nikkei index i Tokyo tappat 2,1 procent.

04.46

USA:S president Barack Obama sa till Japans premiärminister Naoto Kan att USA kommer att göra allt för att hjälpa Japan att återhämta sig ifrån jordbävningen och tsunamin, enligt Vita huset.

04.34

I Japan pågår nu arbete vid kärnkraftverket Fukushima med att dra en elkabel till området med skadade reaktorer.

Förhoppningen är att ökad eltillförsel ska förbättra möjligheterna att pumpa vatten över de överhettade bränslestavar som hotar att börja brinna om de inte kyls ner. Nyhetsbyrån Kyodo rapporterar nu att elförsörjningen delvis kan vara i gång under eftermiddagen japansk tid.

04.08

Vid en presskonferens sa Japans försvarsminister att morgonens vattenbombningar blivit nödvändiga för att undvika explosioner eller härdsmältor i framför allt reaktor nummer 3.

Eftersom helikoptrarna kan vara uppe en begränsad tid, 40 minuter per dag, ska elva fordon med vattenkanoner fortsätta kyla reaktorn.

Energibolaget Tepco uppger att det nu koncentrerar sig på att reparera elkraftförsörjningen för att få igång de förstörda kylsystemen i Fukushimareaktorerna.

04.07

USA har beslutat bistå Japan även genom att skicka obemannade flygplan som kan användas för att bättre inspektera skadorna över det havererade kärnkraftverket i Fukushima. Det skriver Reuters.

De obemannade planens kameror är utrustade med infrarött ljus som kan få tydligare bilder av vad som händer i reaktorbyggnaderna än vad som hittills varit möjligt.

04.00

Den officiella siffran över antalet döda och saknade efter jordbävningen och tsunamin i Japan överstiger nu 13 000.

Det uppger japanska polismyndigheter, samtidigt som det verkliga antalet saknade bedöms vara många fler.

Antalet officiellt bekräftade döda är nu 5 178, medan det officiella antalet saknade är 8 606.

Antalet skadade uppges vara 2 285 människor.

03.17

Tokyobörsen har återhämtat sig något efter fall på uppemot fyra procent vid öppningen, och låg vid handelns lunchuppehåll på minus 2,09 procent.

03.13

Samtliga uttagsautomater som tillhör Japans näst största bank, Mizuho Bank, har upphört att fungera, liksom bankens interntjänster.

Enligt banken kan de tekniska problemen inte förklaras av de elförsörjningsproblem som orsakats av jordbävningen, och man har heller inte lyckats hitta någon annan förklaring än.

Problemen hos den japanska storbanken Mizuho har hittills förhindrat transaktioner motsvarande närmare 50 miljarder kronor.

Mizuho Bank ska hålla en presskonferens om situationen klockan 5 på morgonen svensk tid.

Systemproblemen hos banken började i måndags, då kunder som ville ta ut pengar eller skicka pengar inte kunde göra detta.

02.41

Ytterligare en helikopter kom senare till de övrigas hjälp för att kyla reaktorerna 3 och 4 med havsvatten.

På grund av strålningen kan en helikopter inte vara upp mer än 40 minuter.

Samtidigt förbereddes brandbilar med vattenkanoner för att kyla reaktorerna med vatten.

02.33

Efter att ha kontrollerat nivåerna av radioaktivitet gick, efter ett regeringsbeslut, två militärhelikoptrar med vardera sju ton vatten ombord upp över reaktor 3.

02.28

440 000 människor har evakuerats, omkring 850 000 hushåll i norr är utan el och minst 100 000 byggnader har skadats. Så ser katastrofen i Japan ut i siffror:

02.09

En del flygbolag har börjat ställa om till andra avreseorter än Tokyo, bland andra Lufthansa, säger UD:s Anders Jörle.

Han säger att UD följer vilka utresemöjligheter som finns men att det fortfarande inte är aktuellt att evakuera svenskar från Japan.

01.58

Tokyobörsen tappade mer än tre procent i den tidiga handeln i dag.

Samtidigt pumpade den japanska centralbanken åter in pengar på marknaden, den här gången motsvarande 400 miljarder kronor.

01.52

Vid kärnkraftverket Fukushima pågår nu förberedelser för att dra en elkabel till området med skadade reaktorer.

Förhoppningen är att ökad eltillförsel ska förbättra möjligheterna att pumpa vatten över de överhettade bränslestavar som hotar att börja brinna om de inte kyls ner.

När det gäller halten av radioaktiv strålning, så uppger Fukushimas ägare Tepco att den just nu sjunker, och i alla fall inte ökar, kring kärnkraftverket.

Samtidigt uppges att nya försök nu görs för att bespruta de skadade reaktorerna med vatten från helikoptrar.

01.11

Tokyobörsen öppnade klockan ett starkt neråt. Strax efter klockan ett låg den på minus 4,4 procent och fortsätter just nu att falla. I går steg börsen i Tokyo, efter det historiska fallet i förrgår, då börsen i Tokyo slutade på närmare minus elva procent.

Den japanska valutan, yenen, ligger just nu på sin högsta nivå sedan andra världskriget.

01.04

Peter Hofvander vid Strålsäkerhetsmyndigheten säger till Ekot att deras analys av vad som hänt i bassängen i reaktor 4 visar att det finns en risk att man tappat kylningen och därför går de ut med rekommendationen att evakuera alla som befinner sig inom en radie på åtta mil från reaktorn.

00.44

UD:s beslut att avråda från alla resor till Japan bygger på Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning av situationen och den som känner oro för att vara kvar i Japan ska överväga att lämna landet men att beslutet ändå ligger hos den enskilda personen. Det säger Anders Jörle, presschef på UD, till TT.

Svenska ambassaden är bemannad för att kunna följa läget, bland annat när det gäller möjligheten att ta sig till och från Japan. Förbindelserna ska vara i funktion som det ser ut nu, enligt Anders Jörle.

00.23

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten kan inte säga hur lång tid det kan ta innan situationen blir kritisk vid bassängen där det använda kärnbränslet förvaras.

– Det är jättesvårt för oss att gissa vad som kommer att hända. Det är en jätteallvarlig situation om man inte kan få kylning av den här bassängen. Skulle man misslyckas kommer man till en situation där det blir torrt. Det som händer då är att bränslet börjar hettas upp och når en temperatur där det kan frigöras stora mängder radioaktivt material. Det kan ta allt mellan tio timmar och två dygn, säger Peter Hovander, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

00.11

UD avråder nu från alla resor till Japan. Sveriges ambassadör i Tokyo Stefan Noreén säger till Ekot att svenskar helt avråds från att resa till Japan - och alla svenskar som befinner sig 80 kilometer från kärnkraftverket uppmanas att lämna området.

00.02

Japans premiärminister Naoto Kan har startat ett engelskt twitterkonto där han twittrar om situationen i Japan. Han har även en engelskspråkig blogg.