Snöig vårdagjämning gör ingen glad

3:28 min

Om allt hade varit som man önskat skulle vi just nu glatt oss åt ljuset som återvänder och vårtecknen som börjar synas i naturen. I stället halkar vi fram i snömodden och får försöka glädja oss åt roligare vårspaningar från förr. Först ut är Gustav Högberg som 1946 gladde sig åt våren i Småland.


Ett av radions populäraste radarpar genom tiderna är Optimisten och Pessimisten som roade lyssnarna på 1930 och 1940-talet. I år hade nog Ludde Gentzels förtröstansfulle "Optimist" hävdat att snart kommer värmen tillbaka medan Eric Abrahamsons "Pessimist" förmodligen varit ganska nöjd över snöeländet. 

Ett av de säkraste vårtecknen är tranornas återkomst. En tidig morgon på senvåren 1947, bakom några vedtravar vid Dumme Mosse, en av dom största våtmarkerna i Jönköpings län, låg Nils Linnman och Bernard Johansson och tryckte och hoppades få se några tranor. 

Våren är också en utmärkt tid för att se till att den vinterfeta hunden får mer motion. Om detta tipsade man i programmet Vardags i början på 1970-talet.