Örnsköldsvik

Billigare när sjukhusmaten lagas på hemmaplan

1:23 min

I dag får patienter på Örnsköldsviks sjukhus mat som fraktas från Sundsvall. Men från mitten av maj kommer maten istället tillagas nästgårds i Örnsköldsgårdens kök, när Örnsköldsviks kommun tar över produktionen av sjukhusmaten.

Och det till ett betydligt lägre pris än de 127 kronor som varje portion kostar idag.

I tre år har sjukhusmaten i Örnsköldsvik lagats av landstingsservice i Sundsvall, till en kostnad av 127 kronor per portion enligt 2009 års siffror. Samma portion i Sundsvall kostade 44 kronor och i Sollefteå låg priset på 41 kronor per portion.

– Var priset hamnar nu vet vi inte, det är något vi räknar på just nu, säger Mona Burström, kostekonom hos Örnsköldsviks kommun.

Inte heller Åsa Finn, chef för kök och restaurang på landstingsservice, vill uppge ett pris per portion.

– Jag har inget färdigt pris att ge dig idag. Det beror bland annat på vad upprustningen av köket på Örnsköldsgården kommer att kosta, säger Åsa Finn.

Både landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Örnsköldsvik kom tidigare överens om att bilda en kostnämnd där landstinget och Örnsköldsviks kommun ingår. En kostnämnd innebär bland annat att det inte krävs någon offentlig upphandling.

Nämnden har ännu inte kommit igång, men enligt Mona Burström tyder allt på att produktionen av de 200 portionerna till sjukhuset ska komma igång i mitten av maj.

– Förutom en upprustning av köket kommer det också att behövas mer personal, säger Mona Burström. Hur många är dock inte klart i dagsläget.

Blir maten bättre nu när den i framtiden återigen produceras på hemmaplan?

– Det kan jag inte säga, avslutar Mona Burström. Mat som är kyld och transporteras och sedan återuppvärms behöver inte vara sämre. Det händer att vi gör så i kommunen också med ett bra resultat.