Blekinge

Stor brist på sommarjobb

1:24 min

Många som vill ha sommarjobb i Blekinge kommer att bli utan. Arbetsförmedlingen har inte mycket plaster kvar och kommunernas och landstingets feriejobb till ungdomar räcker långt ifrån till alla.

– Jag har sökt på landstinget, i kommunen och i affärer, men har inte fått besked än och det är jobbigt. Man vill ju få jobb så man kan tjäna egna pengar, säger Hanna Hörnbäck i Karlshamn.

Många får inte jobb
Karlshamns kommun erbjuder 150 ungdomar tre veckors feriejobb. Men Hanna Hörnbäck och Saga Olsson som är under 18, säger att det skulle behövas betydligt fler jobb att söka.

– Det är för lite för oss som är yngre och inte får ha vilka jobb som helst. Vi får till exempel inte stå i kassan i en affär, säger de.  

Alla kommuner och landstinget i Blekinge erbjuder jobb till ungdomar. Men ingen av dem räknar med att kunna ge jobb till alla som söker. Landstinget har 1000 sökande till 115 platser. Karlskrona kommun räknar med 500 sökande till 300 platser. Karlshamn räknar med 350 sökande till 150 platser, för att ta några exempel.  

Chans finns
För den som står utan jobb och vänder sig till arbetsförmedlingens platsbank ser det inte heller så ljust ut. Många sommarvikariat är redan tillsatta. Men Helena Titz på arbetsförmedlingen säger att den som tar egna initiativ fortfarande kan ha chans till ett sommarjobb.

– Många privata företag sköter det internt själva så om man ringer runt kan man hitta jobb på ett företag som vi inte fått in, säger hon. 

Isabella Thörnqvist delar med sig av tips som har lett fram till att hon har fått jobb på ett café i Karlshamn.

– Det är bra att lämna CV och att vara ute så tidigt som möjligt.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se