18 mars | Ekot direktrapporterar om Libyen

Strider mellan rebeller och Kadaffitrogna styrkor pågick på fredagskvällen utanför Benghazi, trots löften från Kadaffiregimen om eldupphör. Samtidigt har Frankrike, Storbritannien, USA och arabstaterna gett Kadaffi ett ultimatum att "omedelbart" stoppa attackerna mot sitt folk, annars väntar ett militärt ingripande.

01:54

Libyens ledare Muammar Kadaffi säger att det inte finns något som rättfärdigar FN-resolutionen som ska göra slut på våldet i Libyen och kallade det för "uppenbar kolonialism" och att det får allvarliga konsekvenser för Medelhavsområdet och Europa, rapporterade al Jazeera natten till lördagen.

Enligt al Jazeera fälldes uttalandet efter att Libyen svarat med eld upphör på FN:s beslut om att införa en flygförbudszon över landet. Uttalandet sändes av tv-bolaget, men det var inte känt var det hade fällts.

00:38

Frankrikes FN-ambassadör sade sent på fredagskvällen att han förväntade sig ett militärt ingripande i Libyen bara timmar efter ett toppmöte i Paris som skulle äga rum på lördagen avslutats. I mötet deltar alla viktiga aktörer i de militära operationen samt i de diplomatiska förbindelserna.

– Jag tror att det kommer att vara ett bra tillfälle att sända den sista signalen, sade han i en BBC-intervju.

23:38

I en intervju med CNN sa USA:s FN-ambassadör Susan Rice att Kadaffi bryter mot FN-resolutionen från i torsdags som kräver ett omedelbert eldupphör i Libyen genom att fortsätta avancera mot Benghazi.

22:01

Vad som händer i luften i Libyen går att kontrollera, enligt Fredrik Lindvall vid Totalförsvarets forskningsinstitut, men på marken är det svårare.

– För att verifiera och göra en insats mot någonting på marken behöver man också någonting på marken, säger Fredrik Lindvall vid FOI.

– Det knepiga är att man måste ha handlingsregler om när man får agera, när man får göra en insats.

20:47

Strider mellan rebeller och Kadaffitrogna styrkor pågår fem mil utanför Benghazi, rapporterar al-Jazira.

Samtidigt har Frankrike, Storbritannien, USA och Arabstaterna gett Kadaffi ett ultimatum att "omedelbart" stoppa attackerna mot sitt folk, annars väntar ett militärt ingripande, enligt al-Arabiya.

19.53

En fransk diplomatkälla säger till Reuters att franska och brittiska plan kan skickas att åka över Libyen innan det internationella mötet om Libyen i Paris på lördagen. "Idén är inte att attackera Libyen, men att skicka ett politiskt meddelande till Kadaffi", säger källan.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska delta i mötet tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon samt företrädare för EU, Arabförbundet och Afrikanska unionen.

19.31

Barack Obama sa i sitt tal att Kadaffi nu har ett val: ett eldupphör måste genomföras omedelbart, alla attacker mot civila måste upphöra och Kadaffi måste dra tillbaka sina trupper från städer som hålls av rebellerna och återinstallera vatten- och elförsörjningen.

– Dessa villkor är inte förhandlingsbara, om Kadaffi inte uppfyller detta får han vara beredd på konsekvenser, sa Barack Obama.

Obama sa också att USA inte kommer att skicka marktrupper i Libyen.

– Förändringen i Libyen kan inte tvingas på av USA, det är libyernas ansvar, sa Obama.

Han fortsatte med att säga att USA inte agerar ensamt när det gäller flygförbudszonen och syftade på samarbetet med FN, Arabförbundet och Frankrike och Storbritannien bland annat.

18.51

USA:s president Barack Obama ska hålla ett tal om Libyen och flygförbudszonen klockan 19.00 svensk tid.

18.01

Den svenska försvarsmakten kan skicka åtta Jas Gripen-plan för att hjälpa till med flygförbudszonen över Libyen, erfar Ekot. Det är än så länge oklart om regeringen är beredd att skicka plan till området, men både Folkpartiet och Kristdemokraterna är positiva.

17.40

Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar direkt i Studio Ett från Libyen och butiksinnehavaren hon pratar med där säger att om eldupphöret kommer att träda i kraft, så kommer inte rebellerna och oppositionen att fortsätta strida. Men det är ingen som tror på det, och det pågår enligt uppgifter fortfarande strider på flera platser i Libyen.  

Cecilia Uddén säger också att många i Libyen gör bedömningen att Kadaffi är rädd, och därför gör den här helomvändningen. Många bedömer att Kadaffi saknar legitimitet i sitt eget land och även internationellt.

17.25

Frankrikes utrikesminister säger att allt är klart för ett militärt ingripande i Libyen, men ger inga uppgifter om när det kan bli av, enligt Reuters.

16.45

Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar direkt från Libyen om hur eldupphörbeslutet tas emot.

– Jag befinner mig i en liten by sex mil från gränsen. Här säger man faktiskt att våren har återvänt till Libyen efter gårdagens beslut i FN:s säkerhetsråd. Folk firade hela natten.

– Jag befinner mig i en liten butik där man säljer tvål, schampo och rengöringsmedel och jag frågar butiksinnehavaren vad han tycker om eldupphöret.

– Nej, vi har inget förtroende för detta eldupphör, eftersom det fortfarande pågår strider och vi kan inte lita på det Kadaffi säger.

16.20

Eldupphöret i Libyen beror på att Kadaffi upplever inblandningen av det internationella samfundet som hotfull. Det hävdar Anders Hellner, vid Utrikespolitiska institutet.

- Ja det är väl helt enkelt för att slippa bli anfallna, säger Anders Hellner.

16.07

Utrikesministern Moussas besked om eldupphör har fortfarande inte rapporterats i libyska statstelevisionen, skriver BBC.

16.05

Minst tio kraftiga explosioner fem mil väster om Tripoli mot staden Zawia, rapporterar Al Jazeeras korrespondent på plats i huvudstaden.

16.04

- Vi låter oss inte imponeras av ord, utan kräver konkreta handlingar, kommenterar amerikanska utrikesministern Hillary Clinton, som en kommentar till eldupphörbeskedet.

16.02

Enligt Tv kanalen Al Jazeera har flera explosioner hörts i huvudstaden Tripoli. Trots det utlysta eldupphöret rapporteras att strider fortfarande pågår kring städerna Misrata i väster  och Ajdabiya i östra Libyen.

15.54

Myndigheterna i Bahrain har förstörts monumentet vid Pärltorget i Manama. Torget blev en symbol för regimprotesterna, där restes tält och hölls dag och natt demonstrationer med krav på demokrati och rättvisa.

15.28

 skriver att fyra av tidningens journalister som varit saknade sedan i tisdags tillfångatogs av Libyska regeringsstyrkor. Enligt en intervju med Kadaffis son Seif Islam el-Kaddafi kommer de fyra journalisterna att släppas senare idag.

15.12

Reaktionerna är irriterade i bloggosfären på eldupphörbudskapet från Libyen. "Striderna fortsätter i Misurata, beskjutningen har inte upphört, heter det på twitter och rebellrörelsen har  lagt ut den här videon:

15.09

Det finns obekräftade uppgifter om att striderna fortsätter runt staden Misrata väster om Tripoli. Detta trots libyska utrikesministerns utlysta eldupphör.

15.00

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger till BBC att överste Muammar Kadaffi kommer att dömas för sina handlingar och inte för sina ord, som det senaste budskapet om ett omedelbart eldupphör.

14.27

Frankrike anser inte att hoten har förändrats i och med Libyens beslut om eldupphör.

– Vi måste vara mycket försiktiga. Kadaffi börjar bli rädd, men på marken har inte hoten ändrats, sa Bernard Valero, talesman för utrikesministeriet.

14.03

Moussa Koussa förklarar att Libyens reaktion på FN:s säkerhetsråds resolution om en flygfri zon är att besluta om ett eldupphör. Libyen är en medlemsstat i FN och måste agera så.

13.52

Den libyske utrikesministern lovar skydda utländska intressen och utlänningar, som finns i Libyen.

13.40

Ett eldupphör har proklamerats av den libyske utrikesministern Moussa Koussa.

12.40

Storbritannien kommer om några timmar att skicka stridsflyg till baser nära Libyen för att delta i en samlad aktion mot Libyen, uppger tv kanalen Al Jazeera.

12.36

I Tripoli har alla utländska journalister stoppats från att lämna sina hotell. Regimen oroas över att det ska bli anti Kadaffidemonstrationer i huvudstaden efter fredagsbönen, rapporterar vår utsända Agneta Ramberg.

12.30

Storbritanniens David Cameron säger att det blir ett möte i Frankrike på lördag med ledare från Arabvärlden och politiker från hela världen för att diskutera Libyen.

12.09

- Libanon drev på beslutet om flygförbudszon i FN:s säkerhetsråd, säger Katarina Engberg säkerhetspolitisk expert. Det var mycket viktigt för att beslutet inte  skulle ses som ett västingripande i ett muslimskt land.

Trots att fem länder, Ryssland, Kina, Tyskland, Brasilien och Indien, lade ner sina röster var det ett mycket viktigt steg för FN:s roll i världen, enligt Katarina Engberg.

12.04

Kadaffimotståndarna jublar över FN:s beslut i natt att införa en flygförbudszon över Libyen.

– Ett viktigt beslut, även om det kom i senaste laget säger Mohammed Ali Abdallah vice generalsekreterare i libyens mest aktiva oppositionsgrupp NFSL, som finns i exil i Förenade Arabemiraten.

12.00

Det kommer rapporter om strider i Misrata i västra Libyen, 20 mil från huvudstaden Tripoli. Den enda större stad i väster där rebellerna fortfarande har viss kontroll.

– Libyska regimen reagerar med trots på beslutet i säkerhetsrådet, rapporterar Agneta Ramberg.

11.49

Libyen har stängt sitt luftrum för allt flyg, uppger europeiska luftfartsmyndigheter.

11.33

Ordföranden i Arabförbundet egyptiern Amr Moussa säger att flygförbudsbeslutet i FN:s säkerhetsråd framförallt har som mål att skydda civilia och inte är ett stöd för en invasion eller en ockupation.

– Vi vill inte att någon sida går för långt, det gäller också libyska attacker mot civilia, säger han.

11.28

Hårda strider pågår mellan rebeller och Kadaffistyrkor nära rebellstäderna Zintan, Nalut och Misrata i  Libyen, enligt ögonvittnen.

11.18

FN:s säkerhetsråds beslut om en flygförbudszon över Libyen är i första hand ett budskap till Muammar Kadaffis regim att våld inte lönar sig, säger Jan Eliasson, fd ordförande i FN:s generalförsamling.

Han hävdar att det just nu är svårt att förutse vad som kommer hända och hur mycket och på vilket sätt länder som USA, Frankrike, Storbritannien och Italien kommer attt ingripa militärt.

-- Jag hoppas det har en avskräckande effekt på inte bara Muammar Kadaffi utan på alla i hans närhet, som kan också riskerar att ställas inför rätta för brott mot mänskligheten om inte våldet mot civilbefolkningen upphör, säger Jan Eliasson.

Fler av Jan Eliassons svar finns här:

10.13

Fd FN:ambassadören Jan Eliasson svarar om en stund på frågor om vad ett flygförbud egentligen innebär. Mejla dina frågor till maria.persson_lofgren@sr.se

10.08

Turkiet är emot en internationell militär intervention i Libyen och manar till omedelbart eldupphör i Libyen. Premiärministern säger att det är bättre med en fredlig lösning på konflikten. Turkiet är NATO:alliansens enda muslimska medlemsstat.

 10.00

Qatar säger via sin officiella nyhetsbyrå att landet är berett att delta i den internationella aktionen för att skydda det libyska folket.

09.51

Kadaffis styrkor har ringat in staden Misrata med 20-talet stridsvagnar, berättar Sadoun en medlem av rebellrörelsen i Libyen till Al Jazeera på telefon. Enligt Sadoun har staden stått under kraftig beskjutning de senaste tre timmarna och antalet offer växer.

Sadoun är rädd för att Kadaffis mål är att ta sig in i centrum av staden och sedan hålla de civila invånarna som en mänsklig sköld för att stoppa utländska flygattacker.

09.44

Att hålla Libyens enorma yta på mer än 1,7 miljoner kvadratkilometer fritt från libyskt flyg är inte enkel uppgift och fortfarande saknas alla detaljer kring hur detta ska ske. Inget enskilt land vill bära hela ansvaret.

09.35

NATO kommer besluta vilken roll försvarsalliansen ska ha, vid ett möte senare i fredag, efter att säkerhetsrådet beslutat om en flygfri zon över Libyen och vapenembargo.

09.30

Beslutet i säkerhetsrådet om en flygfri zon över Libyen kan kanske ha en avskräckande effekt på Muammar Kadaffi. Det och den pågående utredningen i domstolen i Haag om brott mot mänskligheten, säger Jan Eliasson, med lång internationell erfarenhet, senast som ordförande i FN:s generalförsamling.

08:25

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är på väg från Kairo mot den libyska gränsen.

 – I Benghazi ses beslutet om flygförbudszonen som första steget mot att Kadaffi störtas.

08:18

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är positiv till beslutet om en flygförbudszon över Libyen. Den öppnar för betydligt mera, säger han.

08:13

Frankrike kommer ”självklart” att delta i militära operationer mot Libyen, säger den franska regeringstalesmannen Francois Baroin.

De första attackerna är att vänta inom några timmar.

Det var Frankrike som ledde samtalen om en åtgärd mot Libyen.

08:07

I Bahrain, ett annat arabland som också har slagit ner sitt demokratiuppror med våld, undrar oppositionen varför väst och världssamfundet agerar mot Libyen men inte mot regimen där.

07:50

Kina säger sig vara bekymrat över FN-resolutionen om att införa ett flygförbud över Libyen, trots att landet valde att inte använda sitt veto för att blockera den.

– Vi motsätter oss användandet av militär kraft i internationella relationer, och har allvarliga reservationer om delar av innehållet i resolutionen, säger utrikesdepartementets talesperson Jiang Yu.

07:29

Norge kommer att delta i en eventuell internationell militäraktion mot Muammar Kaddafi i Libyen, säger landets försvarsminister Grete Faremo till VG på nätet.

En möjlighet är att Norge skickar jaktflyg av modellen F-16.

07:11

Efter FN:s beslut om flygförbudszonen återstår att se hur det ska gå till. Det har inte kommit några uppgifter hur en zon ska kunna upprättas och bevaras.

Militärstrategiske experten Stefan Ring säger att man först måste slå ut Kadaffis luftvärn.

05:55

Reaktionerna från de sociala medierna på nattens nyhet om en flygförbudszon över Libyen lät inte vänta på sig. Direkt efter att beslutet var taget rusade flödet av inlägg om Libyen på mikrobloggen Twitter upp till nästan 2 000 tweets i minuten, enligt tv-kanalen al-Jaziras beräkningar.

Strömmen av inlägg nu på morgonen ligger på runt 100 inlägg i minuten. Här kan du följa statistiken.

05:43

Amerikanska tv-kanalen CNN sände direkt från omröstningen när FN:S säkerhetsråd röstade för en flygförbudszon över Libyen. Se video.

05:39

EU välkomnar resolutionen och är redo att är redo att "genomföra den inom sitt mandat och sin förmåga".

I ett gemensamt uttalande sade EU-presidenten Herman Van Rompuy och utrikeschefen Catherine Ashton att de helt stöder FN:s krav på ett fullständigt slut på Gaddafis våld och på alla attacker och övergrepp mot civila. Människors säkerhet måste garanteras till varje pris, sade de.

05:25

Ledarna för USA, Storbritannien och Frankrike är eniga om att Libyen omedelbart måste hörsamma alla villkor i FN-resolutionen.

Via telefon har USA:s president Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron och hans kollega Nicolas Sarkozy kommit överens om att koordinera de nästa stegen för att se till att FN-resolutionen upprätthålls.

05:23

Uppgifterna är motstridiga om hur snart mobiliseringen för att upprätthålla det militära flygförbudet över Libyen i praktiken är i kraft.

Franska diplomater sade efter säkerhetsrådets omröstning att landet tillsammans med Storbritannien och möjligen USA och en eller flera arabstater, skulle kunna ha en militär insatsstyrka klar i dag, skriver Reuters.

Men i USA låter det annorlunda. I ett uttalande säger den högste generalen i USA, Norton Schwartz att det kan ta upp till en vecka tills insatsen är igång.

04.58

Det här är ett svar på det libyska folkets rop på hjälp, sa USA:s FN-ambassadör Susan Rice efter omröstningen i säkerhetsrådet inatt.

Efter veckor av förhandlingar lyckades säkerhetsrådet till sist enas om att ingripa militärt för att stoppa den libyske ledaren Muammar Kadaffi. Resolutionen innebär att man inför en flygförbudszon över Libyen, för att hindra Kadaffi från att attackera sitt eget folk. Enligt resolutionen ska FN använda alla tillgängliga medel för att skydda den libyska civilbefolkningen.

04.16

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar om reaktionerna på säkerhetsrådets beslut att ingripa militärt i Libyen.

"Öronbedövande jubel i Benghazi efter beslutet i FN:s säkerhetsråd om en flygförbudszon. Bara ett par timmar före beslutet hade Kadaffi, i ett tal riktat till invånarna i Benghazi, sagt: vi kommer inte att visa någon barmhärtighet. Nu säger demonstranter på protesttorget att Benghazi är räddat."

04.00

Ekots reporter Jimmy Karlsson sammanfattar natten i Libyen.

02.59

De stridsflygplan som Kanada ska bistå med för FN:s ingripande i Libyen är av typen CF-18, uppger kanadensiska regeringskällor till tv-stationen CTV. Planen ska delta tillsammans med amerikanska, brittiska, franska samt andra länders flygstyrkor.

02.36

Ledarna för USA, Storbritannien och Frankrike är eniga om att Libyen omedelbart måste hörsamma alla villkor i FN-resolutionen.

Via telefon har USA:s president Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron och hans kollega Nicolas Sarkozy kommit överens om att koordinera de nästa stegen för att se till att FN-resolutionen upprätthålls.

02.30

Uppgifterna är motstridiga om hur snart mobiliseringen för att upprätthålla det militära flygförbudet över Libyen i praktiken är i kraft.

Franska diplomater sa efter säkerhetsrådets omröstning att landet tillsammans med Storbritannien, möjligen även med USA och en eller flera arabstater, skulle kunna ha en militär insatsstyrka klar under fredagen, skriver Reuters.

Men företrädare för militären i Washington tvekar. Ett omedelbart ingripande är inte att vänta av USA, heter det där. Den högste generalen i USA, Norton Schwartz, sa på torsdagen att det kan ta upp till en vecka tills insatsen är igång.

Om USA ska delta måste landet ta enheter hemifrån och från Europa, möjligen måste styrkorna i Irak och Afghanistan också bidra. Höga militärer varnar för att USA redan är hårt pressat av två krig. Dessutom anstränger hjälpinsatserna i Japan den amerikanska förmågan.

Några medlemmar i Arabförbundet, Förenade arabemiraten och Qatar, skulle kunna vara redo att delta i upprättandet av flygförbudszonen, uppger diplomater.

02.22

Ekots Jimmy Karlsson rapporterar om reaktionerna efter säkerhetsrådets beslut att införa en flygförbudszon över Libyen.

02.05

Tyskland säger att de avstått från att rösta för FN-resolutionen för att det anses vara avsevärt farligt och riskfyllt med ett militärt ingripande mot Libyens ledare Muammar Kadaffi.

01.59

Sveriges socialdemokrater välkomnar säkerhetsrådets resolution om att skydda civila libyer, säger partiets talesperson i utrikesfrågor Urban Ahlin till TT.

Ahlin hänvisar till FN-stadgan och säger att Sverige är skyldigt att bidra till att upprätthålla flygförbudszonen.

01.21

Kanada planerar att skicka sex stridsflygplan för att bidra till genomförandet av en flyförbudszon över Libyen, rapporterar kanadensiska medier.

01.09

Tysklands utrikesminister säger att tyska trupper inte kommer att delta i något militärt ingripande i Libyen.

01.05

I ett nytt uttalande från Kadaffiregimen sägs det att man är redo för eldupphör med Kadaffimotstånsdarna men vill diskutera hur det ska gå till.

01.04

EU ställer sig bakom resolutionen i FN:s säkerhetsråd att införa en flygförbudszon över Libyen och säger att unionen är redo uppfylla den.

00.56

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att resolutionen i FN:s säkerhetsråd om att införa en flygförbudszon över Libyen var nödvändig för att undvika ett större blodbad på Libyens folk.

Storbritannien väntas bidra med stridsflyg för att upprätthålla flygförbudszonen.

00.39

I ett uttalande från regimen i Libyen sägs att FN:s resolution "hotar landets enighet" och innebär en uppmaning till libyerna att döda varandra.

Kaddafis son Saif al-Islam Kadaffi sa på kvällen till tv-kanalen CNN att de tänker ändra taktiken runt Benghazi.

Armén kommer inte att gå in i staden utan omringa den var beskedet. Orsaken sas vara att man väntar en enorm massflykt och att de flyende ska få hjälp av Kadaffis militär.

Enligt Kadaffis son kommer regimen att skicka in polis och antiterroriststyrkor i Benghazi för att avväpna rebellerna.

00.24

Inför omröstningen i säkerhetsrådet sa den franske utrikesministern Alain Juppe att världen upplever en av de stora revolutionerna som förändrar historien.

– Vi är beredda och villiga att agera tillsammans och med arabiska medlemmar. Vi har väldigt lite tid kvar. Det är en fråga om dagar. Kanske en fråga om timmar. Vi ska inte komma för sent, sa han.

00.13

Italien står redo att låta göra militärbaser tillgängliga för att resolutionen om flygförbud ska kunna genomföras.

Det uppger en italiensk regeringskälla för nyhetsbyrån Reuters.

Italiens flygbas på Sicilien är en av Nato-baserna som ligger närmast Libyen, och den kan användas för alla militära ändamål.

00.06

Resolutionen gör det möjligt med bombräder inom bara några timmar för att stoppa Kadaffis offensiv mot motståndarna. Enligt diplomater kan en sådan räd ledd av Frankrike, Storbritannien och USA vara nära förestående. Det skriver TT.

00.02

FN:s säkerhetsråd har just röstat, efter veckor av diskussioner, för ett militärt ingripande i Libyen för att hindra Kadaffi att attackera sitt eget folk.

Tio av de 15 medlemsländerna röstade för. Fem länder valde att lägga ner sina röster. Det kan bli ett anfall mot libyskt luftvärn i natt eller tidigt i morn bitti, enligt FN-källor.