Konserverat matavfall vinnande koncept

1:28 min

Jenny Harlén och Jan-Åke Ganterud vann under torsdagen Global Forums regionsfinal som arrangerades på Karlstads universitet. Tävlingen är till för att lyfta fram innovativa idéer med hållbar utveckling för miljön.

Sex deltagare från Värmland och Dalarna tävlade om att gå vidare till finalen i Stockholm 11-12 maj.

– Jag tror att det hjälper till att sprida budskapet och få fler att tänka på att det finns andra möjligheter och nya sätt att tänka. Det behöver inte vara som det alltid har varit, säger Jenny Harlén från Sunne, som vann med sitt bidrag Bokashi. Hennes idé bygger på att konservera matavfall med hjälp av mikrober som snabbare förvandlas till näringsrik odlingsjord.

– Vi kan ju var och en göra något för miljön så att det blir bättre i framtiden.

Precis som Jenny Harlén går också Jan-Åke Ganterud från Torsby vidare till den stora finalen i Stockholm, som arrangeras för andra året i rad. Hans idé Wastegripper är en vakuumlyftdon för balade sopor som minskar slitaget. Tack vare tävlingen får miljöuppfinningarna bra exponering i medierna.

– Man får lite support och det är ju inte bara proffsen som förstår det här utan även allmänheten, säger Jan-Åke Ganterud och tillägger att han ska slipa klorna inför tävlingen i Stockholm där han ska göra sitt allra bästa.

När juryn bedömde tävlingsbidragen så tittade den främst efter hållbara idéer som gagnar miljön, berättar Per Eiritz, projektledare för FEM-projektet som står bakom tävlingen Global Forum.

– Det ska finnas hållbara idéer bakom en teknik som gör att det här kommer att fungera. Både ur en teknisk, affärsmässig och samhällsnyttig aspekt.