Musik & Liv

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som utövaren lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie om fem avsnitt i Musikmagasinet P2.


Vi möter sångerskan, låtskrivaren och filantropen Angélique Kidjo, författaren Niklas Rådström, pianisten och entertainern Robert Wells, den originella och folkkära artisten Caroline af Ugglas, den framstående orkesterdirigenten Susanna Mälkki, världsturnerande blockflöjtsvirtuosen Michala Petri och f d konsertpianisten och mediapersonen Nikolaj Koppel.

Birgitta Tollan står för manus och produktion. Hon har tidigare gjort ett flertal uppmärksammade programserier och belönades nyligen med priset ”Musikens Möjliggörare” med motiveringen

Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.

Priset innebär att Birgitta Tollan får dela ut ett beställningsverk till ett värde av 50 000 kr.

***

Här är några av lyssnarnas kommentarer om Birgitta Tollans tidigare serier:

”Det osynligas piano har varit en euforisk upplevelse: informativ, spännande, mångfacetterad, nyanserad och rättmätigt arg. Och en väldig massa fin musik! Anna och Nea”

”Fantastiskt program, att binda samman flera tusen år med samtiden med sådan konsekvens. Beundransvärt! Ingmar”

”Det var ditt program om musikcensur riktad mot kvinnor som fick mig att bli medveten om situationen för de kvinnliga musikerna och tonsättarna. Tommy”

”Om kvinnliga tonsättare från Prag. Ett fantastiskt program!! Du har ett otroligt fint sätt att berätta och väcka intresse (uppläggning, röstbalans, mm). Man blir både glad och berikad av den höga kvalitén i dina program. Ralph”