Seriestart måndag 21 mars

Musik & Liv

1:05 min

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som utövaren lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie om fem avsnitt.

I det första programmet medverkar de två sångerskorna och låtskrivarna Angélique Kidjo och Caroline af Ugglas.

Angélique Kidjo är filantrop och uppvuxen i Benin I Västafrika. Hon har blivit Grammynominerad två gånger för bästa världsmusikalbum. Kidjos texter är direktkopplade till hennes engagemang för barn som utnyttjas i trafficking, till hemlöshet, klimatförändringar och fotboll.

Hon var i barndomen målvakt åt sina sju bröder och låten FIFA handlar om internationella fotbollsförbundet. Fotboll kan användas för att stödja läkningsprocesen hos barn som traumatiserats av krig, anser Kidjo, som får kraft av den mångfaldiga, afrikanska musiken.

Angélique Kidjo är UNICEF-ambassadör och för varje gratis nedladdning av hennes låt  You Can Count on Me betalar ett blöjföretag en summa pengar till UNICEF’s program för stelkrampsvaccinationer av gravida kvinnor och spädbarn.

Vid sidan av musiken arbetar Angélique Kidjo i organisationen Africa for women's rights" – Afrika för kvinnors rättigheter.

Den originella och folkkära artisten Caroline af Ugglas berusar sig på musik. Som ledare för gigantiska körer blir hon lycklig när andra människor sjunger. Hennes texter och musikaliska uttryck har gått hand i hand med hennes liv.

-Jag gör kärlekspolitiska texter till den musik jag själv blir berörd av, berättar Caroline af Ugglas, som har kämpat mot depressioner hela sitt liv.

När hon hade stor ångest, och var rädd för att bli galen, kunde vi höra det i musiken. Rädslan för att bli galen lindrades genom kärleken till barnen och maken.

Texterna har mognat och Caroline af Ugglas skrapiga, nakna, innerliga röst har fördjupats och ger lyssnaren tröst.

Hon berättar i programmet hur hennes låtar och hennes terapibok "Hjälp, vem är jag?" ger människor tröst och hjälp i svåra livssituationer.

***

Manus och produktion Birgitta Tollan, som tidigare gjort ett flertal uppmärksammade programserier. Serien "Det osynligas piano" nominerades i kategorin bästa musikprogram för det ansedda radiopriset Prix Italia. Nyligen belönades Birgitta Tollan med priset "Musikens Möjliggörare" med motiveringen:
Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.

Läs mer om serien