Insamling för japaner

I helgen drar insamlingen Pray for Japan igång i Uppsala för att hjälpa de som drabbats av jordbävningen och tsunamin i Japan. En av initiativtagarna är Yurika Rosengren, japanska bosatt i Uppsala sen tidigt 90-tal. Hon minns med fasa de bilder som nådde henne förra fredagen.

-Först så tänkte jag: Oj, vad hände nu? Och sen tänkte jag: Mina kompisar och min bror!

I tre sömnlösa och ångestfyllda dygn försökte Yurika få kontakt med sina anhöriga i Japan - till slut kom beskedet att alla efter omständigheterna var okej. Hon har bekanta i den region som är värst drabbad av problemen men ingen av hennes allra närmaste bor just där.

-Klart att dom är ju oroliga. Ingen japan vet exakt vad som kommer hända nu, men dom håller sig lugna.

Det kommer nya bud hela tiden om dom här kärnkraftsreaktorerna som krånglar. Hur tänker folk kring det?

-Klart att dom är rädda. Sen har dom ju tappat lite förtroende för dom företag som sköter kärnkraften. Dom är ju väldigt misstänksamma vad som sägs i media från företagssidan.

I helgen inleder en grupp japaner i Uppsala en insamling för att hjälpa sina landsmän. Pengarna ska sen skickas med hjälp av Rädda barnen. Och behoven i Japan är stora.

-Framförallt behövs filtar. Nu är det så kallt som det är i Sverige och dom har ingen värme, säger Yurika Rosengren.

Insamlingen kommer att ha sin upptakt i morgon lördag på Stora torget och fortsätta vid resecentrum på söndag. Yurika och hennes kamrater i insamlingsgruppen har de senaste dagarna vikt mängder med små origamifåglar i papper som de ska dela ut till de som stöttar insamlingen.