Nils Horner: "Människorna i härbärget såg till att jag hade filtar att ligga på"

Att duscha och tvätta håret i grönt thé låter kanske som en ny prillig idé i någon livsstilstidskrift. Men det är underbart! Åtminstone var det  fantastiskt på tredje kvällen efter ankomsten till jordbävningens, tsunamins och kärnkraftkatastrofens Japan, när jag lyckades hitta ett hotellrum i Fukushima (dock utan vatten i kranen). Jag ville inte slösa våra dyrbara vattenflaskor, och inte egentligen mina flaskor med grönt thé heller.

Men jag hade inte duschat sedan jag lämnade Kuwait och det kändes inte bra. Fem flaskor grönt thé (helst sockerfritt) visade sig precis lagom för en adekvat avtvagning. Eftersköljning med en liter Evian fullbordade proceduren. Hotellstäderskan måste nästa morgon ha förundrats över den grönt théälskande utlänningen.

Första natten hade mitt natthärbärge varit en offentlig toalett vid en busshållplats. Ett brasilianskt TV-team jag träffat i en liten stad ungefär åtta mil norr om Tokyo visade mig dit; alla hotell i staden hade stängt eftersom de inte hade el eller vatten och i många fall inte visste om byggnaderna var stabila.

Den brasilianske reportern satt och redigerade sitt inslag på toalettstolen, eftersom enda eluttaget fanns intill. Vi andra 5-6 personer vilade i rummet utanför. Kanske är hygieniska Japan enda landet där även en bacillfobiker utan ångest kan vila på ett toalettgolv. En tacksam tanke gick också till den som beslutat om att en värmefläkt skulle vara igång denna natt, när det var nära fryspunkten utanför.

Andra natten, några mil längre norrut längs kusten, hade chauffören som hämtat mig på Narita-flygplatsen utanför Tokyo tvingats återvända hem till Tokyo. Utan fordon att sova i gällde det att hitta någonstans att bo medan jag väntade på en ny chaufför. Det blev ett härbärge, i en skolgymnastiksal, för dem som förlorat sina hus i tsuanmin eller evakuerats undan strålningszonen.

Det kändes ovant men nyttigt att för en gångs skull i någon mening vara en bland de andra som lite hjälplöst satt där på golvet på en filt. Någon redaktör i Stockholm frågade om jag inte skulle intervjua dem omkring mig. Men det kändes inte rätt.

Människorna i härbärget, däribland många barnfamiljer, såg till att jag hade filtar att ligga på. Jag fick tre varma risbollar att äta. Plasttofflor (obligatoriskt inomhus i Japan) ställdes fram åt mig. Hela natten stod en transistorradio igång på hög volym med ständiga nyhetsuppdateringar. Ändå snarkade folk gott omkring mig, kanske för att de genom radion fått  reda på att situationen var stabil.

Också i andra härbärgen märkte jag att de alltid hade en radio som stod i ett hörn med oavbruten rapportering om läget.

Stadshuset i Fukushima var både räddningshögkvarter och centrum för media. Jag mutade in ett litet hörn nära ett fönster, så att jag kunde ha satellitantennen utanför. Min Thrane & Thrane Explorer 700 fungerade perfekt hela tiden, både för ISDN-samtal med studion i Stockholm och internet och vanliga telefonsamtal. Hur kan en maskin som inte är mycket större än en telefonkatalog göra så mycket?

Intill mig i mitt lilla hörn satt fyra medarbetare på en lokala japansk radiostation. De bjöd mig och min tolk på delikatesser och delade med sig av sina kunskaper. Ofta satt de och gjorde direktrapporter, som nog ibland hördes i bakgrunden när jag var med direkt i SR:s sändningar. Jag är inte så fotbollskunnig, men vi förbrödrades över uppskattande kommentarer om Zlatan Ibrahimovic och japanska landslaget, de Blå samurajerna.

Inlägget publicerades första gången i Radiotidningen