19 mars | Ekot direktrapporterar om Libyen

1:09 min

Franska stridsflygplan har skjutit mot libyska militärfordon i området vid staden Benghazi. Fler än 110 kryssningsmissiler har avfyrats från amerikanska och brittiska fartyg och träffat sina lybiska mål, uppger officiella amerikanska källor. Libyens ledare Kadaffi sade att Medelhavet blivit ett slagfält.

00:33

Libyen krävde sent på lördagskvällen att FN:s säkerhetsråd sammanträder omedelbart och sade att resolutionen om flygförbud inte längre gäller.

00:03

Libyens luftvärn har skadats svårt i de USA-ledda missilattackerna, uppger Reuters och citerar en amerikansk säkerhetskälla.

-Det är för tidigt att säga hur han och hans marktrupper kommer att svara på dagens angrepp, sade den anonyma källan.

23:38

En norsk kameraman har gripits av libyska myndigheter i Tripoli, skriver NTB. Mannen jobbar för al-Jazira och är en av fyra journalister från tv-kanalen som har gripits av libyska säkerhetsstyrkor. De andra kommer från Tunisien, Mauretanien och Storbritannien. Tillsammans hade de rapporterat från Libyen i flera dagar när de greps.

23:16

Nato-medlemmen Turkiet kommer att bidra till inrättandet av en flygförbudszon i Libyen, rapporterar Reuters. "Inom den ramen gör civila och militära myndigheter just nu tillsammans de nödvändiga förberedelser och studier som krävs," lyder ett uttalande.

23.10

Tongångarna från USA är väldigt försiktiga och återhållsamma, rapporterar Sten Sjöström från New York. President Barack Obama sade i ett kort tal att det här inte var något lätt beslut att ta, men att man nu måste gå in för att skydda civilbefolkningen. Han betonade att det är en begränsad operation och att det är en internationell koalition.

Men det är USA som har de stora resurserna och USA står bakom många av de 100 kryssningsmissiler som har skickats iväg i kväll. Mandatet från FN är att skydda civilbefolkningen och inget annat.

22:53

Libysk tv har sänt ett uttalande från ledaren Muammar Kadaffi där han fanns med på telefon. 

Kadaffi sade att Medelhavet och Nordafrika nu blivit ett slagfält, att anfallet hotar intressen i Nordafrikas länder och att vapendepåerna ska öppnas så att Libyens folk ska kunna försvara sig. Han vädjade dessutom till länder i Afrika, Latinamerika och Asien om stöd.

22:48

Den franska militären dementerar att ett av deras plan skjutits ned över Libyen. Enligt libysk tv skulle planet ha skjutits ned i Tripoli.

22:01

Målen och installationerna som har angripits i Libyen har enligt västmakterna utgjort hot mot antingen koalitionspiloterna eller mot de libyska folket. Man bereder marken för för att kunna flyga in plan med piloter i, berättar vår utsända Agneta Ramberg som befinner sig i Kairo.

Enligt en regimtalesman som uttalat sig i libysk tv har attackerna skördat många civila offer och man talar om "en barbarisk aggression från korsfararfienden". Propagandakriget är därmed i gång, konstaterar Ramberg.

21:50

Libyska rebeller ska ha koordinerat med de västerländska flygattackerna i landet, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Rebellerna uppger också att stridsflygen ska ha bombat en militärskola nära staden Misrata, där Kadaffis styrkor ska ha varit stationerade.

21:47

Libyska statstelevisionen rapporterar att ett franskt flygplan har skjutits ner.

21:42

För närvarande har USA inte skickat in några flygplan i libyskt luftrum, uppger amerikanska militära källor.

Under lördagen har Frankrike och Storbritannien bekräftat att de har skickat in flygplan över Libyen.

21:39

De amerikanska och brittiska missilerna har varit riktade mot markbaserat luftförsvar, uppger ameriansk militär. Dessa lufträder är den första fasen i en "flerfasig operation", uppger samma källor.

Totalt har missilerna riktats mot 20 unika mål.

21:35

Utrikesminister Carl Bildt har på sin blogg kommenterat ingripandet mot Libyen, som han kallar "alldeles utmärkt".

"Min förhoppning är nu att dessa operationer har en sådan inledande styrka att de på ett avgörande sätt förändrar den politiska situationen i landet," skriver Bildt som anser att riskerna som funnits för befolkningen i Benghazi nu har reducerats.

21:27

Fler än 110 stycken kryssningsmissiler har avfyrats från amerikanska och brittiska fartyg och u-båtar och träffat sina libyska mål, uppger officiella amerikanska källor.

21:21

USA har hållit sig i bakgrunden när flygförbudszonen i Libyen börjar införas, men USA:s militära styrkor kommer att sättas in och deras medverkan kommer att ha avgörande betydelse,

21:14

Statskontrollerad libysk media rapporterar vidare att ambulanser akut har skickats ut för att ta hand om sårade i Tripoli.

21:08

Kadaffikontrollerade libyska medier rapporterar om skador på civila efter att utländska stridsplan ska ha bombat civila mål i Tripoli.

21:04

Amerikanska militärkällor säger att en koalition bestående av USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada kommer att göra anfall längs den libyska kusten, främst riktade mot de libyska luftstyrkorna kring städerna Tripoli och Misrata.

Än så länge finns inga planer på attacker kring den viktiga rebellstaden Benghazi.

21:02

Storbritanniens premiärminister David Cameron bekräftar att även brittiskt stridsflyg befinner sig över Libyen under lördagen.

20:53

Ett amerikanskt krigsfartyg har skjutit kryssningsmissiler mot Kadaffis trupper i Libyen, uppger amerikanska säkerhetskällor.

20:44

Kraftiga smällar har hörts strax öster om huvudstaden Tripoli och eldklot har skymtats vid horisonten, berättnar ögonvittnen för nyhetsbyrån AFP.

20:00

Frankrike skickar hangarfartyget Charles de Gaulle mot Libyen i morgon söndag.

19:42

En talesman för Nationella övergångsrådet i Libyen uppger via telefon för TT att regimens soldater backat efter rapporterna om attacker från utländskt flyg.

Han säger att striderna i Benghazi sedan morgonen har varit hårda efter det att staden angripits från tre håll.

– Minst 38 har dödats och dussintals har skadats, uppger talesmannen för TT, och anser att Frankrike har agerat ansvarsfullt och bestämt genom att slå till med flyg.

Han säger till TT att luftattacker från utländska makter är mycket viktiga för att ge skydd till civila.

– Detta är det minsta vi behöver för att skydda våra civila, men vi kräver fortfarande våra demokratiska rättigheter.

19:31

Internationella Röda korset har än en gång gjort ett uttalande där man uppmanar både de ingripande makterna och de stridande på marken i Libyen att skona civila liv och att respektera libyernas mänskliga rättigheter.

Organisationen ber också om att medicinsk personal och ambulanser fritt ska kunna ta sig fram till de stridsdrabbade områdena.

19:18

En talesperson för Rysslands utrikesdepartement beklagar västländernas militära ingripande i Libyen.

I FN:s säkerhetsråd röstade Ryssland inte för resolutionen om ett ingripande i Libyen, men lade heller inte in sitt veto mot beslutet.

18:55

Franska flygplan har attackerat libyska militära fordon och fyra av dem uppges vara förstörda, enligt en militär talesperson.

18:10

De militära operationerna i Libyen berör ett område på 100 gånger 150 kilometer kring Benghazi, uppger en fransk militärtalesperson.

17:58

Ett franskt flygplan avfyrade sina första skott i Libyen klockan 17:45 svensk tid, mot markfordon, uppger det franska försvarsdepartementet.

17:54

En talesman för Frankrikes armé säger att ungefär 20 flygplan ingår i dagens operation i Libyen.

17:45

17:33

USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger i ett uttalande att det finns all anledning att tro att Kadaffis kommer att begå obeskrivliga grymheter om han inte stoppas.

Hon fastställer också att USA inte kommer att gå in med marktrupper i Libyen vid det militära ingripandet.

USA har ännu inte beslutat om att formellt erkänna den Benghazi-baserade oppositionen. Den militära insatsen görs för att skydda civila liv, säger Hillary Clinton.

17:32

Representanter från Afrikanska unionen kommer att resa till Libyens huvudstad Tripoli i morgon söndag, uppger officiella källor från unionen.

17:28

USA:s president Barack Obama, som för närvarande befinner sig på besök i Brasilien, säger i ett framträdande att USA och dess allierade är beredda att agera i Libyen om det inte blir ett omedelbart slut på våldet mot civila.

Framträdandet gjordes tillsammans med Brailiens president Dilma Rousseff.

17:23

Kanadas premiärminister Stephen Harper säger att marina aktioner också pågår i Libyen, bland annat en marin blockad mot landet.

Harper säger också att Kanada kommer att vara delaktig i kommande, omfattande flyginsatser.

17:19

Tidigare i dag kom uppgifter om att den tidigare inrikesministern Abdel Fattah Younes, som nyligen gick över till motståndarsidan, nu skulle ha vänt tillbaka till Kadaffi.

Men uppgifterna dementeras av ledningen för oppositionen i Benghazi.

Enligt tv-kanalen al-Jazira pågår just nu också ett intensivt propagandakrig i Libyen.

17:12

Muammar Kadaffis attacker mot Benghazi har lett till att tusentals människor är på flykt österut, mot Tobruk och den egyptiska gränsen.

Ekots Cecilia Uddén är på plats i östra Libyen och

16:47

Arabförbundet är för den militära aktionen, men Afrikanska unionen, AU, vänder sig mot ett våldsamt ingripande. Representanter från AU var inbjudna till toppmötet i Paris, men valde att inte närvara.

Representanter från Arabförbundet var med vid mötet.

16:45

16:42

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi föreslår Nato-basen i Neapel som ledningscentral för de allierades ingripande i Libyen.

16:27

Qatar och flera europeiska länder, bland andra Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge bekräftar att de kan komma att delta i militära operationer i Libyen, skriver AFP.

16:05

16:00

Frankrikes president Sarkozy säger att franska plan redan finns i libyskt luftrum, och bekämpar Kadaffis militär.

15:49

De internationella ledare på toppmötet i Paris har enats om att inleda sitt militära ingripande i Libyen mot Kadaffis trupper.

Strax innan det beskedet sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att landet står enigt med världssamfundet om att våldet i Libyen måste få ett slut, men att Tyskland inte själv tänker delta i något militärt åtagande.

15:19

Franska spaningsflygplan befinner sig redan över Libyen, enligt en källa inom den franska militären.

Samtidigt pågår fortfarande det internationella toppmötet i Paris angående en eventuell militär flygattack i Libyen i enlighet med den nya FN-resolutionen.

14:52

Kanada stödjer en snabb insats i Libyen, men samtidigt säger en talesman för Kanadas premiärminister att det kommer att ta i alla fall två dagar för kanadensiskt stridsflyg att förbereda sig för ett uppdrag, skriver Reuters. Kanadensiskt flyg anlände nyligen till regionen.

14:25

Sex danska stridsflygplan, som kan komma att delta i anfallen mot Kadaffis trupper, har landat på en marinbas på Sicilien, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

13.45

En talesman för rebellgrupperna i Benghazi säger att man drivit ut Muammar Kadaffis styrkor ur staden. Rebellerna ska även ha tagit kontroll över fyra stridsvagnar i staden.

Enligt al-Jazira finns 26 döda och 40 skadade på ett sjukhus i Benghazi efter morgonens attacker.

13.41

Diskussioner förs nu i Paris om en militär insats i Libyen. En källa till Reuters uppger att flygattacker mot Libyen kan dra igång så snart samtalen har avslutats. Enligt samma källa kommer Frankrike, Storbritannien och Kanada att ingå i den första insatsstyrkan.

13.17

Libyen har bett FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att skicka observatörer för att övervaka att eldupphöret efterlevs.

13.01

Invånare i Libyen har samlats på platser som Frankrike förväntas attackera för att bilda mänskliga sköldar, rapporterar Libyens statliga nyhetsbyrå Jana.

12.58

Oljeproduktionen i Libyen har minskat från 1,6 miljoner fat per dag till 400 000 den senaste månaden, enligt myndigheterna.

12.54

Motståndsrörelsen i Libyen säger att det stridsflygplan som sköts ned i Benghazi tillhörde rebellägret och att det träffades av regeringsstyrkor, uppger nyhetsbyrån AFP.

12.44

Muammar Kadaffis före detta inrikesminister Abdel Fattah Younes, som hoppade av för ett par veckor sedan och anslöt sig till motståndsrörelsen, uppges nu ha gått tillbaka till Kadaffi.

– Det är tecken på vilka styrkeförhållanden som råder. Det är mycket oroväckande och ett hårt slag mot motståndsrörelsen, säger vår korrespondent Cecilia Uddén.

Hon rapporterar att karavaner av flyktingar syns på vägarna i östra Libyen. Många familjer som hon mött frågar förtvivlat var omvärlden är och om resolutionen i FN:s säkerhetsråd bara var tomt prat.

11.59

Det militära ingripandet i Libyen enligt FN-resolutionen kan bli långdraget, förutspår utrikesminister Carl Bildt med hänvisning till att Muammar Kadaffi tidigare visat sig bjuda på hårt motstånd.

11.50

Inför det stora mötet om Libyen i Paris i dag kommer ett förmöte att hållas med samtal mellan USA:s utrikesminister Hillary Clinton, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Efter det mötet ansluter ledare från övriga EU-länder och Arabförbundet för att samordna insatserna mot regimen i Libyen.

11.31

Läget i Libyen är förvirrat eftersom alla kommunikationer är brutna, rapporterar vår korrespondent Cecilia Uddén. Hör hennes lägesrapport här nedan.

11.06

Muammar Kadaffi uppges ha skickat ett brådskande meddelande till bland annat Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Storbritanniens premiärminister David Cameron. Ni "kommer att ångra" inblandning i Libyens affärer, meddelar Kadaffi enligt nyhetsbyrån AFP.

10.46

Företrädare för rebellerna i Benghazi vädjar om ett snabbt ingripande från omvärlden. Det behövs för att skydda civila från attacken mot Benghazi, hävdar de.

– I dag i Benghazi kommer det att inträffa en katastrof om det internationella samfundet inte fullgör resolutionen som FN:s säkerhetsråd antagit, säger Mustafa Abdel Jalil till al-Jazira.

10.44

Hundratals människor uppges fly österut från Benghazi.

10.34

Det kommer uppgifter om att det är rebellerna som attackerar de libyska väpnade styrkorna nära Benghazi, enligt den statliga libyska nyhetsbyrån Jana.  

10.17

Uppgifterna om vem som attackerar vem är svåra att få bekräftade på grund av brutna kommunikationer.

10.03

Se hur stridsflygplanet sköts ner över Benghazi tidigt i morse på BBC.

10.02

Libyens biträdande utrikesminister säger till BBC att det libyska flygvapnet står på marken och inte ligger bakom attackerna mot Benghazi.

09.33

En explosion har inträffat under morgonen i närheten av rebellstyrkornas högkvarter i Benghazi, rapporterar Reuters korrespondent. Samma källa uppger att rebellerna har rest barrikader i centrala Benghazi.

– De har tagit sig in i Benghazi från väst. Var är västländerna? De sade att de skulle slå till inom timmar, säger Khalid al-Sayeh, rebellernas militära talesperson, till Reuters.

09.06

Flera kraftiga explosioner har hörts i Benghazi, men också i staden Tobruk där vår korrespondent Cecilia Uddén befinner sig. Där hörs också skottlossning.

08.57

Vittnen i rebellfästet Benghazi säger till al-Jazira att Kadaffis styrkor försöker storma staden både från kusten och söder.

08.45

En officiell talesperson för Kadaffiregimen förnekar att det skulle pågå någon slags attack mot Benghazi, uppger Reuters. Libyen välkomnar internationella observatörer, heter det.

08.42

Enligt statlig media i Libyen har landets militär attackerats "nära Benghazi". De ska ha besvarat attacken och agerat i självförsvar, enligt ett uttalande som nyhetsbyrån Jana tagit del av. I uttalandet anklagas rebellerna för att ha använt en helikopter och ett stridsflygplan för att attackera den libyska armén.

Samtidigt kommer rapporter från al-Jaziras korrespondent om artillerield i centrala Benghazi.

08.16

Ett stridsflygplan har skjutits ner i Benghazi, uppger vittnen för Reuters.

08.02

Bombningarna från stridsflygplan fortsätter söder om rebellfästet Benghazi, enligt AFP. Samtidigt uppger al-Jaziras korrspondenter att Muammar Kadaffis styrkor nu har tagit sig in i staden.

08.00

En sammanfattning av läget i Libyen:

07.47

Fler uppgifter kommer om morgonens explosioner som hörts i Benghazi. Minst ett stridsflygplan ska ha genomfört två attacker sydväst om staden på lördagsmorgonen. En svart rökpelare steg från platsen för attacken i en halvtimme efteråt, rapporterar AFP.

Senare under morgonen har flera mindre explosioner hörts kring Benghazi och enligt AFP:s uppgifter ska flera stridsflygplan ha fortsatt att flyga lågt över staden.

07.29

Sex F-16-flygplan har lämnat Danmark för att delta i den internationella insatsen i Libyen. De är nu på väg till basen på Sicilien, Italien, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Insatsen godkändes av ett enigt Folketing i går, och stridsplanen sägs vara redo för insatser i Libyen i morgon.

06.30

Muammar Kadaffis styrkor attackerar rebellfästet Benghazi, uppger människor i staden för Reuters. Enligt nyhetsbyråns korrespondent har explosioner hörts över staden som varit så kraftiga att byggnader skakat. Rebellerna i staden har besvarat elden.

Enligt vittnen i staden närmar sig Kadaffis styrkor från havet, men enligt Reuters utsända är det omöjligt att bekräfta uppgifterna.

05.53

Kraftiga explosioner hörs över rebellfästet Benghazi i Libyen. Minst ett stridsflygplan har setts flyga över staden, uppger Reuters.

05.00

Senare i dag hålls ett internationellt toppmöte i Paris för att diskutera ett militärt ingripande mot Libyen i enlighet med FN-resolutionen.

04.03

Libyen har bett Kina, Tyskland, Malta och Turkiet att skicka observatörer som kan övervaka att vapenvilan upprätthålls.

Tyskland har tackat nej och sagt att detta endast ska göras av FN. Vad de övriga länderna svarat är inte känt.

03.45

Staden Misrata står i lågor, uppger rebellerna, och i en by utanför Ajdabiya i nordväst bekämpar armén dem.

– Det är hundratals Kadaffi-soldater som slåss mot oss i Zuwaytinah. Sedan i går har de anfallit oss gång på gång, sade en av rebellerna till AFP.

Trots den utlysta vapenvilan har striderna rasat med oförminskad kraft i området som ligger omkring 100 mil från huvudstaden.

01.54

Libyens ledare Muammar Kadaffi säger att det inte finns något som rättfärdigar FN-resolutionen som ska göra slut på våldet i Libyen och kallade det för "uppenbar kolonialism" och att det får allvarliga konsekvenser för Medelhavsområdet och Europa, rapporterade al-Jazira natten till lördagen.

Enligt al-Jazira fälldes uttalandet efter att Libyen svarat med eldupphör på FN:s beslut om att införa en flygförbudszon över landet. Uttalandet sändes av tv-bolaget, men det var inte känt var det hade fällts.

EKOTS DIREKTRAPPORTERING 18 MARS |