Oklart när omvärlden slår till mot Kadaffi

1:50 min

På ett internationellt toppmöte i Paris diskuteras nu vilka militära insatser som kan sättas in mot Kadaffi.

Frankrike har tillsammans med Storbritannien varit den pådrivande kraften för att få en FN-resolution om en flygförbudszon och den franske utrikesministern Alain Juppé säger till fransk radio att de är beredda att agera.

FN-chefen Ban Ki Moon, EU-ledarna van Rompuy och Ashton, en rad andra EU-länders ledare, USA:s utrikesminister Clinton, Arabförbundets ordförande och afrikanska ledare ska alla delta i mötet och analysera Kadaffis uttalanden och handlingar, säger Alain Juppé.  

– Vi står beredda men jag kan inte ange en precis tidsram, säger Frankrikes utrikesminister.

Frankrike sa redan i går morse, efter att FN-resolutionen hade antagits, att det bara skulle handla om timmar innan omvärlden skulle slå till militärt. Men vem som ska ge klartecken och hur det hela skulle göras verkar inte ha varit klart.

Det har också understrukits från franskt håll att det är viktigt att ha arabvärlden med sig. Toppmötet, som börjar strax, blir ett tillfälle för alla att stämma av sin position och för att koordinera den politiska viljan till en eventuell attack. 

Nato kommer senare att ha ett extra insatt möte på toppnivå, men avvaktar först resultatet från Paris mötet.

Mike Winnerstig på Försvarets forskningsinstitut sa på fredagen i Studio Ett att han tillbringat torsdagen på Natos högkvarter.

– Där räknade man med att om man får order att göra det så kommer man börja tidigast under måndag eller tisdag nästa vecka vilket innebär med den takt som Kadaffis avancemang hade under den här veckan mot rebellerna, då kanske Benghazi redan hade fallit.

Vid fyratiden i eftermiddag väntas Frankrike hålla en presskonferens om dagens internationella toppmöte.