Gävle

Större barngrupper trots vallöfte

1:50 min

Politikerna i Gävle har inte kunnat hålla sitt vallöfte om mindre förskolegrupper. Under tre valrörelser i rad har Socialdemokraterna lovat att det ska bli färre barn per avdelning. Men sedan valet i höstas har antalet barn tvärtom blivit fler.

– Allt det arbete som las ner försvann ut genom dörren när valet var slut. I ärlighetens namn blir man förbannad. Trött, ledsen och förbannad, säger Calle Widigsson som har två barn på förskolan Klintbergsgården.

Treåriga Hanna går i en grupp med 18 barn. Storasyster Elsa, fem år gammal, går på sin avdelning tillsammans med 23 barn. Långt ifrån Socialdemokraternas vallöfte om 15 barn per dagisgrupp alltså.

Större grupper nu

I valrörelsen lovades det färre barn per avdelning - både från de rödgröna och från alliansen. I snitt var det då i höstas 18 och ett halvt barn per grupp. Nu har siffran ökat till 19 barn.

Förklaringen till ökningen är att det kom fler barn än väntat.

– En större andel föräldrar vill att deras barn ska ha en plats i förskolan. Det har varit en ökad inflyttning och det föds fler barn, säger Camilla Larsson som är chef för förskolorna i Gävle.

Varför hade ni inte förutsett att det skulle bli så många barn?

– Vi har prognoser som vi följer, så det är det underlag vi har som vi planerar utifrån, säger Camilla Larsson.

– Ett brutet vallöfte är ett brutet vallöfte. Men det här är som en kniv i ryggen. Barngrupperna ökar trots att vi har poängterat riskerna med det, säger Calle Widigsson.

Martin Hult
martin.hult@sr.se