Bräcke

Fler lockas till lokala operahusen

1:11 min

På lördagen var det livesänd opera på Bräcke Folkets hus - igen. Nu har de landsbygdsboende operafansen börjat strömma till. I Bräcke gläds man åt stadigt stigande publiksiffror.

Sedan i december 2007 har man i Bräcke på Folkets Hus kunnat se livesänd opera från Metropolitan i New York i hd-kvalitet och med surroundljud.

Folkets Hus och Parker centralt har satsat på digitala folkets hus runt om i landet, bland annat i Bräcke, Söråker och Ånge.

Går jämnt upp
Efter snart fyra säsonger ser man nu i Bräcke att startsträckan är avklarad. Nu hittar publiken till Folkets Hus för att njuta av de spektakulära föreställningarna. Ekonomiskt betyder det att man går jämnt upp och det är Marita Andersson, ekonomichef och ansvarig för operadistributionen på Folkets Hus i Bräcke glad över:

- Ja, vi ser att det har ökat säsongsvis, i fjol var snittet 90 betalande per föreställning och vi hoppas på samma eller mer i år - det är jättebra siffror, säger hon.

På lördagen var det dags igen för liveopera.

– Vi visar Donizettis "Lucia di Lammermoor". Samma opera visades här en gång säsongen 2008-2009. Då var det knappt några som hittade hit, den här gången är det redan 70 som förbokat - en ökning med nästan 180 procent. Det är en tydlig fingervisning, det här är en framgång, berättar Marita Andersson för P 4 Jämtland inför föreställningen.

Opera - en demokratisk rättighet
Hon anser att det finns ett demokratiskt värde i att även människor i landsbygd enkelt ges möjlighet att ta del av opera:

-- Man ser så bra, kommer nära. Man ser svettpärlorna på operasångarna! Det är fantastiskt, tänk att man kan uppleva det i lilla Bräcke, skrattar Marita Andersson.

Också i Söråker i Timrå kommun är operaintresset stort. Christina Thonman på Folkets Hus berättar att föreställningarna varit slutsålda ända från start och att man nu satsar på extra föreställningar för att möta publiktrycket.