litteratur

Sorokin ser mörkt på Rysslands framtid

2:09 min

Snart kan vi få höra om ryska dissidenter igen. Det befarar en av Rysslands främsta författare Vladimir Sorokin, som i helgen gästade Littfesten i Umeå. Sorokin var själv en del av undergroundrörelsen under sovjettiden, nu tycker han att mönstren upprepar sig och han är helt desillusionerad över det nutida Ryssland.

– Jag har inga illusioner kvar och jag tror det är mycket möjligt att det uppstår en ny undergroundrörelse i Ryssland. Det råder total korruption, staten blir mer och mer skoningslös och stängd. Jag blir deprimerad av atmosfären i Ryssland, jag skulle kvävas om jag inte fick resa ut ibland, säger Vladimir Sorokin.

Än kan han resa ut och än kan han skriva vad han vill, men det är "än så länge" menar han. Vladmiri Sorokin har givit sig på alla tabun som finns inom rysk litteratur.

Han har skrivit grovrysk slang, drivit med klassikerna, sklidrat våld och sex. För åtta år sedan demonstrerade den Putin-trogna ungdomsrörelsen mot romanen Blått fett som bland annat skildrar hur Stalin och Nikita Chrusjtjov ligger med varandra. Böckerna slängdes i stora toalettstolar, han åtalades för pornografi.

Sorokin själv är i dag en långmäld 55-åring som inte räds att säga vad han tycker om sitt land inför publiken i Umeå.
 – Jag hatar att man försöker återinföra allt det sovjetiska som man gjort de senaste åren i Ryssland, jag hatar att maktens män beter sig som ockupanter mot sitt eget folk, säger Vladimir Sorokin.

Hans senaste bok på svenska heter I det heliga Rysslands tjänst, en ruggig framtidsskildring. Den handlar om en opritjnik, en av härskarens närmsta män som börjar dagen med böner i kyrkan för att sedan mörda, våldta, utpressa, droga sig och ha bastusex.
   Opritjnina var Ivan den förskräckliges hemliga polis på 1500-talet, systemet har egentligen aldrig försvunnit från Ryssland, menar Sorokin. Det är bara det att i dag far de runt i mercor, men de fortsätter med sina övergrepp mot det egna folket.

När boken kom ut sa en vän att det var en magisk besvärjelse, att det som står i boken aldrig skulle inträffa i Ryssland. Men i dag säger samme vän att det var en förutsägelse, för nu händer just det som han skrivit.

Helene Alm
kulturnytt@sr.se