FRANKRIKE

Militära insatser kan ha inrikespolitiska motiv

1:53 min

Frankrike har i dag förstärkt sina militära insatser mot Libyen och nu resoneras det kring att president Sarkozys starka engagemang för att angripa Libyen har inrikespolitiska grunder.

Frankrikes militära insatser koordineras med brittiska och amerikanska, men än så länge finns ingen överenskommelse inom militäralliansen Nato om ett gemensamt ingripande. Frankrike agerar hittills på egen hand.

Hangarfartyget Charles de Gaulle lämnade Medelhavshamnen i Toulon klockan 13 i dag med 20 stridsplan och ungefär 2 000 marinsoldater ombord. Det kommer att ta ett till två dygn för att nå den libyska kusten och göra sig stridsklara.

Hangarfartyget skyddas av en kärnvapenbestyckad u-båt, enligt militära källor till AFP. Det är en ovanlig syn, som skapar oro bland de anhöriga, enligt intervjuer i fransk tv.

– Vi är oroliga. Vad kommer att hända, kommer de tillbaka, säger en hustru till en av soldaterna.

De franska luftangreppen har också fortsatt under dagen. I Natohögkvarteret i Bryssel har mötena avlöst varandra det senaste dygnet kring hur en gemensam operationsplan skulle kunna se ut och vem som skulle ta ledningen.

Enligt flera källor är Frankrike tveksamt till att Nato får en roll i insatsen i Libyen och Turkiet tycks fortsätta att vara kritiskt till hela aktionen mot Kadaffis regim.

Franska tidningar resonerar i dag kring att president Sarkozys starka engagemang för att angripa Libyen har inrikespolitiska grunder. Gång efter gång har opinionsmätningar pekat på att Sarkozy riskerar att bli utkonkurrerad av Nationella frontens ledare Marine Le Pen i presidentvalet nästa vår.

I dag genomförs kantonalval och Sarkozys strategi tycks vara att återvinna fransmännens röster genom att visa styrka på den internationella scenen.