Lunchboxen måndag 21 mars

Hon har sitt drömjobb

3:36 min

I oktober förra året gick flyttlasset från Sarajevo till Lund. Marie Tuma tog bilen och lämnade tio år bakom sig med åklagar-och domarerfarenhet från Haagtribunalen och Bosniens högsta domstol. Hon körde genom Europa till sitt drömjobb som chef för Raoul Wallenberginstitutet, vars syfte är att arbeta för mänskliga fri-och rättigheter. När Marie Tuma körde över Öresundsbron halv sex på morgonen, då, då var hon redo för Lund i gen.
Nu har hon varit chef för Wallenbergsinstitutet i Lund i fyra månader och det är fortfarande ett drömjobb. Det stora och intensiva intresset för mänskliga rättigheter har funnits där sedan barndomen.


På Raoul Wallenberginstitutet är de cirka 45 personer som arbetar med forskning, utbildning och spridning av kunskap om mänskliga rättigheter, både nationellt och internationellt. Institutet har funnits sedan 1984 och Marie Tuma vill fortsätta det goda arbetet som utförs idag, men även utveckla frågor kring freds-och konflikfrågor. Det är stora frågor, det är svåra frågor, men hopplöshet biter inte på Marie Tuma, hon är inte en person som ger upp. Hon är övertygad om att vi kan göra världen till en bättre plats.