Tvivel inför ansvaret för Libyeninsatsen

2:04 min

I USA växer debatten om krigsstrategin i Libyen. President Barack Obama gjorde igår kväll klart att landet planerar att lämna ifrån sig ansvaret för krigsinsatsen mycket snart. Men det är oklart vem som ska ta över i USA:s ställe.

Efter tre dygns attacker mot mål i Libyen försöker president Barack Obama tona ned USA:s roll i operationen.

– Snart ska USA lämna ifrån sig ledningsansvaret för den militära insatsen, det handlar om dagar, inte veckor, sa Obama vid en presskonferens.

Men den viktiga följdfrågan är fortfarande obesvarad: vem ska USA lämna över till? Det är oklart om Nato kommer att ta på sig det militära ledarskapet, eller om det blir något enskild land, som Storbritannien eller Frankrike.

Överlämningen kan därför ta längre tid än vad USA hoppats på.

Och det är inte bara USA:s militära ansvar som är oklart. Allt fler kongresspolitiker ifrågasätter också hela den amerikanska krigsstrategin. Kritiken kommer både från republikaner och från demokrater.

– Den här militärinsatsen är helt förvirrad, sa demokraten Eleanor Holmes Norton till CNN.

Hon menar att det inte finns någon riktig plan för hur man ska kunna skydda motståndsgrupperna inne i Libyen.

Republikanen Candice Miller är en av många kongressledamöter som kräver att Obama ska förklara exakt vad syftet är med USA:s insats.

Flera kongresspolitiker från båda partier anklagar också Obama för att ha fattat beslut om Libyen, utan att först ha förankrat det tillräckligt i kongressen.

Den kritiken tillbakavisas helt av Vita Huset. Obama försökte igårkväll lugna kritikerna genom en skriftlig försäkran: attackerna i Libyen kommer att bli "begränsade i sitt omfång", skriver han i ett särskilt brev till kongressen.