recension | Serier

Skamkänslor på liv och död i Banglatown

2:13 min

Daniela Wilks har länge ritat för en trogen publik på bloggen Lucky Leotard. Nu kommer hennes albumdebut som handlar om en ung svensk tjej som flyttar till ett risigt område i London. Sofia Olsson har läst Daniela Wilks album som är döpt efter det fattiga Londonområdet: Banglatown.

Det låter ju inte som en helt unik erfarenhet: ung tjej flyttar till London, är lite olyckligt kär, längtar hem, skäms över olika saker, pluggar och jobbar lite i skoaffär med elak manager. Det är det inte heller. Men det gör absolut ingenting.

Daniela Wilks skildring av sin flytt till London, i skarpa tuschpennefärger, är så uppriktig med alla sina feghetskänslor. På flygplanet tänker hon "Jag ångrar mig! Jag vågar inte flytta till London! Jag klarar mig inte utan Andreas!" för att sen på flygbussen kapitulera inför situationen med "om det inte hade varit så pinsamt skulle jag vända nu". Skamkänslorna, smärtan och kärleken i Banglatown är verkligen så på liv och död som de kan kännas. Att blir generad, att bli sviken, eller att längta efter någon.

Och det finns riktigt roliga avsnitt också. Som ett besök hos den engelska mormorn som i tron att sherry är vin tvingar i det unga paret en hel flaska, och sen insisterar på att de ska titta på inspelade Morden i Midsomer-avsnitt hela kvällen.

Daniela Wilks säger själv att hennes serier är influerade av amerikanska Aline Kominsky Crumb, och visst är det så. Iallafall på ytan, med de lite skeva kropparna som osar osäkerhet, de starka ansiktsuttrycken. En riktig njutning att titta på om man gillar amerikanska undergroundserier.

Den inre, mycket självutlämnande och ofriserade monologen, bär också likheter med Kominsky Crumb. Men, och det kanske är tur, Daniela Wilks seriefigurer råkar inte ut för lika många övergrepp som Kominsky Crumbs gör. De längtar mest hem till mamma, som faktiskt verkar vara världens bästa, och till Sverige där naturen är ren.

Det enda dåliga med Banglatown är att den är för kort! Sega serieskildringar av självbiografiska pinsamheter gör sig av någon anledning bättre i riktigt tjocka volymer.


Mer om svenska serier blir det i Kulturradion Nya Vågen i eftermiddag. Vilka politiska strömningar finns i den svenska serievärlden och vilken potential har serierna som opinionsbildare? Hör serietecknarna Anneli Furmark och Sara Granér. 14:03 här i P1.