Japan

Elektricitet inkopplad i alla sex reaktorer

Elledningar är nu kopplade till alla sex reaktorerna i kärnkraftverket i Fukushima, och tekniker har lyckats starta en pump vid en av dem i försöken att kyla kärnbränslet igen. Samtidigt höjer myndigheterna den officiella dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin till 9 000.

I natt avblåstes arbetet vid kärnkraftverket Fukushima för en stund, när rök och ånga än en gång steg upp från anläggningen.

Men senare lyckade man koppla in elektricitet till samtliga sex reaktorer, och tekniker har lyckats starta en pump vid en av dem i försöken att kyla kärnbränslet igen.

Kärnkraftsbolaget Tepco säger i dag att tsunamin som drabbade Fukushima var 14 meter hög. Tidigare har den uppskattats till tio meter, men spåren av tsunamin på verkets parkeringsplats pekar på att den var ännu högre.

Den officiella dödssiffran efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin har nu höjts till 9 000. Det rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Över 13 000 människor har rapporterats som saknade.

Enligt japanska myndigheter finns det ingen anledning att utöka evakueringszonen, som nu är 20 kilometer, runt det havererade kärnkraftverket Fukushima. Detta trots att man har uppmätt höga nivåer av radioaktiv strålning. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Strålningsnivån två mil från kärnkraftverket Fukushima 1 är nu 1 600 gånger högre än normalt, enligt internationella atomenergiorganet IAEA.

Fler än 170 000 människor har evakuerats sedan katastrofen började den 11 mars.

I natt meddelade Singapores luftfartsverk att man kommer att ställa in hälften av de dagliga flygen mellan Singapore och Tokyo på grund av den kritiska situation som råder. Det handlar om två turer mellan Changi Airport och Haneda Airport.

Den japanska regeringen har också förnyat erbjudandet om att skapa en stor koalition för att hantera katastrofen, men oppositionen avvisar förslaget.

Japan har också drabbats av energibrist i spåren av jordbävningskatastrofen. Landet kommer frigöra ytterligare 22 dagars värde av råolja från privatägda reserver, meddelar handelsministeriet. De har redan frigjort 1,26 miljoner kubikmeter olja från reserver förra veckan. Detta för att minska energibristen.

Även ekonomiskt är jordbävningskatastrofen ett hårt slag för Japan. Landets centralbank pumpar in två biljoner japanska yen i det finansiella systemet, rapporterar AFP.

Tokyobörsen öppnade kraftigt uppåt, rapporterar AFP. 

Nikkei-index steg med 2,13 procent när handeln inleddes efter att ha hållit stängt under måndagen.

En återhämtning från förra veckans ras med 10 procent var väntad efter rapporter om framgångar i försöken att hejda radioaktiva läckor från det skadade kärnkraftverket.