Första kvinnliga ordföranden

1:09 min

Det fanns stora förhoppningar på Mona Sahlin när hon valdes till Socialdemokraternas första kvinnliga partiordförande.
Mona Sahlin hade varit aktuell som partiledarkandidat redan 1996, men hon stoppades då av den så kallade Tobleroneaffären. Nu vid en extra kongress i mars 2007 talade Mona inför de 350 tillresta partiombuden i Folkets hus i Stockholm. Hör några röster ur arkivet från mars 2007.

”Det är vi som är partiet. Jag känner en så enorm stolthet att få vara den första kvinnliga partiordföranden i vårt parti. En enorm stolthet. Det känns som ni har låtit bli mig den första kvinna som går över just den tröskeln. Och jag lovar er, jag tänker inte stänga den dörren. Den är öppen. Jag känner också en väldig ödmjukhet. På något vis hör de två orden ihop – stolthet och ödmjukhet – inte minst en dag som denna".

För första gången i Socialdemokraternas 118-åriga historia blir en kvinna partiledare. Vad betyder det för politiken? P1-morgon intervjuade Christina Bergkvist, docent i statskunskap, samt Maud Olofsson, Centerpartiet och Maria Wetterstrand, Mp om rollen som kvinnlig partiledare.

Sofie Wiklund, ledarskribent på Dala-Demokraten och Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten kommenterar valet på partikongressen.

Bland de 350 tillresta ombuden på plats i Folkets hus i Stockholm fanns den 65-årige veteranen Stig Malm och premiärombudet Åsa Karlsson, 28 år  från Kronobergs län.