Oklart om ledning för Libyenaktionen

1:29 min

Det är fortsatt oklart hur den militära aktionen i Libyen ska ledas på sikt. Framför allt Frankrike problem genom sitt sätt att blockera ett beslut om att flytta över ansvaret till militäralliansen Nato.

Hittills är det några enskilda länder med Frankrike, Storbritannien och USA i spetsen som ligger bakom attackerna mot Kadaffiregimens militära styrkor i Libyen.

Men USA vill lämna över kommandot, och flera av medlemmarna i militäralliansen Nato, däribland Italien, anser det vara nödvändigt att Nato tar över den militära ledningen.

Norge har till och med beslutat att hålla sina stridsflygplan på marken så länge den mer långsiktiga militära styrningen inte är klarlagd, och i går sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt att det är viktigt att veta hur den politiska styrningen av den militära aktionen ser ut och fungerar. Innan dess är det knappast aktuellt för Sverige att skicka Jas Gripen-plan till Libyen.

Enligt uppgifter till Ekot var det rejält irriterad stämning i går när företrädare för alla de 28 Natoländerna träffades här i Bryssel. Turkiets tidigare kritik mot den militära operationen hade mildrats något, men Frankrike fortsatte att blockera ett beslut om Natos roll när det gäller flygförbudszonen i Libyen.

Fransmännen menar bland annat att Nato inte har gott rykte i Arabvärlden och att militäralliansen därför ska hållas utanför de offensiva operationerna.

I dag har Nato ytterligare minst tre Libyenmöten här i Bryssel, dels med den militära kommitten, dels med det politiskt beslutande Natorådet. Återstår att se om detta kan lösa upp de politiska knutarna kring ledningen för den militära aktionen mot Kadaffis regim.