Blekinge

Internationellt konstprojekt samlar sjöhistorier

1:14 min

Nu drar konstprojektet Art Line igång i södra Östersjön. 14 institutioner i Polen, Tyskland, Ryssland och Litauen blir partners i ett treårigt konstnärligt samarbete med bland annat sjöfararhistorier på programmet.

– Det är fantastiskt. Det är väldigt ovanligt att det är en svensk partner som är projektledare för ett så här stort konst- och kulturprojekt. Så vi kan vara jättestolta här i Blekinge att det är vi som är lead partner för det här, säger projektledare Torun Ekstrand på Blekinge museum.

Tanken är att mötas och skapa och uppleva ny Östersjökonst, både på plats och på nätet. Utställningarna ska sedan vandra runt på olika institutioner i deltagarländerna.

Samla sjöfararhistorier
I projektet Telling The Baltic vill man att människor ska berätta sina sjöfararhistorier.

– Från alla de här länderna ska vi samla ihop historier så det blir ett röstarkiv med berättelser. Alla de här historierna ska konstnärer fundera över hur man kan gestalta eller till och med blanda historierna med varandra så att det blir ett dokumentärt/fiktivt konstverk som både kan ta digital och fysisk form, säger projektledare Torun Ekstrand.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se