Länet

Internetsajt försökte stänga av sexbrottsling

0:49 min

Den man som dömts till fängelse för sexualbrott mot en pojke, men trots det kunnat söka jobb som barnvakt via internet, har länge varit ett problem för sajten där han lade upp sina annonser. Mannen, som är i 40-årsåldern, har försökt få jobb hos familjer i Stockholmstrakten.

Det säger Anders Bäckman, som är säkerhetsansvarig på sajten Grannar.se – en sajt där man kan beställa hushållsnära tjänster.

– Ursprungligen upptäckte vi honom för relativt länge sen, det var i samband med att han blev dömd för sexualbrott, det var runt fem år sedan, och då var det ursprungligen via ett tips från en av våra medlemmar, säger Anders Bäckman.

Mannen har kallat sig för olika namn för att inte bli upptäckt. Grannar.se har gjort upprepade försök att spärra honom från sajten.

– Det är ju så att ända sedan vi fick nys på honom en gång i tiden så har vi ju naturligtvis spärrat honom, han har inte varit välkommen på Grannar över huvud taget, men han har gjort ständiga försök att återkomma på Grannar, så att vi har ju följt honom och han har ju så att säga återkommit under alias, det vill säga andra namn och försökt kringgå våra säkerhetsrutiner och regler, säger Anders Bäckman.

Vet ni om det finns flera sexbrottslingar som annonserar eller har annonserat?

– Detta är det enda fall vi känner till, vi har inga sådana indikationer över huvud taget.

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sr.se