23 mars 2011

Klasborgsgubbens strömming vann i Viken

10 min

Förra året vann en lammburgare. Igår kväll avgjordes det vilken maträtt som blir Årets Valdemarsviksrätt 2011. Kocken Niklas Hellsing på Gryts Varv håller i tävlingen, där invånarna själva fått föreslå rätter, helst med lokal anknytning och lokala råvaror.

Idag berättade Niklas och Pia Wahlman på Kårtorps Café att det vinnande receptet blev:
Klasborgsgubbens strömming med gott mos och syltade, kryddiga rotsaker.

Och nu är tanken att den här strömmingsrätten ska kunna avnjutas på matställen i Valdemarvsikstrakten framöver.

Förutom korandet av den här rätten fick Niklas också in en spännande receptsamling, berättade han i programmet.

Recept under Läs mer

Klasborgsgubbens strömmingar

4 portioner

600g rensad strömming
150g smör, rumsvarmt
2 hårdkokta ägg, hackade
½ finhackad gul lök
30g hackad dill
100g ansjovis i fina tärningar
grahamsmjöl
salt och peppar

Blanda ihop smöret, ansjovis, ägg, lök, och dill, salt och peppar. Spritsa ut mellan strömmingarna med hjälp av en spritspåse, två och två som flundror. Vänd i grahamsmjöl och stek. Servera med det smälta smöret som blir kvar i pannan.

Servera med gott potatismos och syltade rotfrukter.

Syltade rotfrukter

1dl 10% ättiksprit
1dl vatten
1dl vitt vin
2dl socker
½tsk salt
5st vitpepparkorn
5st svartpepparkorn
4st lagerblad
2st stjärnanis
1 bit riven färsk ingefära
2st morötter
2st palsternackor
¼ rotselleri
¼ kålrot

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanchera dem (förväll). Koka ihop övriga ingredienser till en lag och låt koka tills den inte känns så stickig. Sila den sedan ner över rotfrukterna. Ge ett snabbt uppkok.

Häll upp i glasburkar, se till att lagen täcker rotfrukterna.